Allt fler båtmotorer stjäls i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

214 båtmotorer anmäldes stulna under årets första hälft. Långt fler än under samma period förra året.

–Vi såg trenden redan i höstas och började varna för det, säger Thomas Andersson, polis.

Men varningarna räckte inte. Totalt anmäldes 214 stölder av båtmotorer i Västra Götaland och Halland under årets första fem månader 2017. Samma period föregående år handlade det om 136 anmälningar.

– Tidigare har det i stort sett stulits bara under perioden när båten ligger i vattnet. Nu har det ändrat sig. Innan hamnarna börjar med Båtsamverkan, då stjäl man, säger Thomas Andersson, regional samordnare på polisen för Båtsamverkan.

Liga har gripits

Nästan hela ökningen kan kopplas till området kring Göteborg, södra Bohuslän och norra Halland. I polisområde Göteborg stals mer än dubbelt så många motorer under våren 2017 jämfört med 2016. Nyligen grep polisen en liga bestående av tre personer som just då hade fem motorer i sin ägo. Enligt Thomas Andersson finns det inte så många ligor som är inriktade på den här typen av stölder, därför tror han att de nu gripna personerna kan knytas till fler stölder.

Så den ökningen som ses i statistiken behöver inte vara början på en ny våg – om båtägarna också gör sin del.

Samverkan minskar stölderna

För fyra år sedan startades det brottsförebyggande arbetet Båtsamverkan av polisen i Väst, sedan dess har de båtrelaterade stölderna gått ner. I stora drag handlar det om att göra det svårare för tjuven att lyckas, dels genom förankringen av motorn men också genom att skapa en miljö där hen inte får arbeta ostört.

Hålets Hamnförening utanför Lysekil är en av många som anslutit sig till arbetssättet, där är infartsvägen blockerad för obehöriga och en belyst gångväg går förbi hamnen.

– Jag tror att det är lättare för oss i en liten förening, här känner alla alla och rör sig någon vid båtarna så vet man om det är legalt eller inte, säger medlemmen Jan Tengbro.

Gränskontroller räcker inte

Jan Tengbro tror att många båtklubbar lever i en värld där de ska klara sig från stölder. Polisen Thomas Andersson håller med.

– Båtägare är väldigt naiva i många fall, det är nästa som att de säger: Hallå, kom och ta min motor, säger Thomas Andersson.

Han är övertygad om att polisen kan komma in först när brottet begåtts, det förebyggande arbetet måste ske vid bryggan.

– Mycket som folk efterlyser handlar om gränskontroller, jag är lite emot det. Självklart ska vi öka på den kontrollen, men vi måste börja någonstans och det är på brottsplatsen. Det måste bli svårare för tjuven på den platsen.

Anmälda båtmotorstölder

2017 (fram till 1 juni)

Hela området 214

Göteborg 130

Halland 36

Skaraborg 11

Älvsborg 13

Fyrbodal 57

2016 (fram till 1 juni)

Hela området 136

Göteborg 56

Halland 21

Skaraborg 1

Älvsborg 13

Fyrbodal 58

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.