Foto: Tomasz Zajda/Fotolia

Chalmersforskare vill utveckla återvinningen av batterier

Publicerad

Det blir allt viktigare att vi kan återvinna våra bärbara batterier. Med det syftet har ett stort antal experter träffats i Göteborg.

Elbilar och bärbar elektronik är knappast något som kommer minska i vårt samhälle framöver. Därför blir även återvinningen av de litiumbatterier som sitter i dessa än allt mer aktuell fråga.

Chalmers i Göteborg arrangerade i veckan en konferens där återvinnare, forskare, tillverkare och användare bland annat skall samlas för att diskutera hur batterierna bättre kan återvinnas.

​​– Industrin är mycket intresserad av att hitta rätt återvinningstekniker. Vi kan i dag återvinna det mesta ur ett batteri, men det tar tid och är kostsamt. Med konferensen vill vi mötas och lösa dessa problem, säger Martina Petranikova, forskarassistent vid Chalmers, i ett pressmeddelande.

Kobolt genom barnarbete

Det finns i dag metaller och mineraler i dessa batterier som kommer att ta slut inom en snar framtid. Grundämnet kobolt, som är ett av de vanligaste ämnena i batterierna, beräknas få ett produktionsstopp redan 2025. 

Kobolt är också en omdiskuterad mineral då mänskliga rättigheter ofta kränks i samband med brytningen. Detta i form av barnarbete och slavarbete.

– Detta är en mycket kritisk fråga där det är bråttom att finna lösningen. Hållbar tillgång och återvinning av kobolt är avgörande för elbilens existens, säger Martina Petranikova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.