Bättre samarbete stärker forskningen

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven besökte på måndagen läkemedelsföretaget Astra Zeneca i Mölndal.

Han var på plats för att bland annat titta på det nya företagshotell som Astra Zeneca öppnat för att dra till sig fler läkemedelsforskare.

– Life Science i Sverige är inte så starkt som det borde vara och kan vi göra något för att stärka den här industrin så vill vi gärna göra det, vi kan hjälpa de små bolagen att bli medelstora eller riktigt stora, om det vill sig väl, sade Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca AB

Astra Zeneca i Mölndal växer. Under 2014 anställdes 200 personer och idag jobbar 2 400 anställda med läkemedelsforskning, så kallad Life Science, inom områdena hjärta/kärl, metabolism som diabetes, andningsvägar, inflammation och autoimmunitet. Men företaget vill samarbeta med fler forskare och har därför öppnat ett företagshotell, kallat Bio Venture Hub, där Astra Zeneca bidrar med  infrastruktur, kompetens och nätverk för extern finansiering.

Under måndagen besökte statsminister Stefan Löfvén Astra Zeneca för att informera sig om hur det går för företaget och för att titta på det nya företagshotellet.

– Det här är ett utmärkt exempel på en Hub där Astra Zeneca som det stora företaget bidrar med möjligheter att hjälpa små företag att utvecklas.  Det är precis den här typen av samarbete som jag tror kan bli en framgång för svensk Life Science-sektor, sade statsminister Stefan Löfvén.

Regeringen vill prioritera

Statsministern sade också att regeringen vill prioritera Life Science-forskningen.

–  Ja absolut, i det innovationsråd vi startat upp ingår att lyfta upp Life Science-sektorn och titta speciellt på den för den är så betydelsefull för människors hälsa men också för högkvalitativa jobb, för forskning och utveckling och för export, och därför vill vi se hur samarbetet mellan samhälle, företag och akademin kan utvecklas så att vi stärker Life Science-sektorn ytterligare , sade statsministern.

På Astra Zenecas BioHub finns laboratorielokaler och kontor för 250 forskare. Finansiell uppstartshjälp har ordnats tack vare bidrag från Vinnova, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Carl Bennet AB och Astra Zeneca.

De första forskarna och företagen flyttade in i företagshotellet i somras och idag finns det sju företag på plats. Men ambitionen är att innan året är slut ska det finnas dubbelt så många och VD:S förhoppning är att även utländska företag och forskare ska lockas till Astra Zeneca i Mölndal.

Förutom de 2400 som jobbar i Mölndal så jobbar även 3800 personer på Astra Zeneca i Södertälje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer