Bävern på bilden är oskyldig och har ingenting med strömavbrottet att göra. Foto: TT

Omfattande strömavbrott när bäver gapade efter för mycket

Uppdaterad
Publicerad

Runt 4 000 hushåll i Sotenäs drabbades av strömavbrott när en bäver fällde ett träd.

Under tisdagsmorgonen hade omkring 4 000 hushåll i Sotenäs haft en gnagande känsla av strömlöshet. Till en början visste elbolaget inte hur det hade orsakats. Men det omfattande strömavbrottet skulle visa sig ha en naturlig förklaring. En bäver, som förmodligen höll på att bunkra upp inför vintern, sökte spänning i skogen.

– Det tog en ganska bra stund innan vi kunde ringa in felet. Men sen hittade vi ett träd och det var tydligt att det var en bäver som hade varit där, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio, som äger de drabbade kundernas elnät.

Hur såg ni det?

– Det finns ingen annan som fäller träd på det sättet som en bäver. Det var stora gnagbett, framhåller han.

Rev ner flera ledningar

Problemet var att bävern hade fällt ett träd som drog med sig en ledning, som i sin tur drog med sig alla andra ledningar som var kopplade till ett ställverk i området. Det var därför strömavbrottet blev så omfattande. De flesta hushåll fick tillbaka strömmen en kort tid efter avbrottet, och vid klockan 14 på eftermiddagen hade alla fått tillbaka strömmen.

Jonatan Björck förklarar att bävrar så här års bunkrar upp med material för att bygga bo under vintern. Och han menar att bävrar under den här årstiden brukar orsaka i snitt ett strömavbrott i veckan.

– Om en bäver väl har kommit igång i ett område så är det inte ovanligt att den fäller fler träd innan den är klar. Men det är ovanligt att det drabbar så här många kunder.

Hur stort är det här problemet med bävrar som fäller träd?

– Jag gjorde en uträkning för några år sen och under en treårsperiod hade vi 50 avbrott som orsakats av en bäver. Det är inte den vanligaste orsaken, men ändå inte så ovanligt.

Om bävern fick ihop något virke till vinterns bo är oklart.

– Jag vet inte om den ville ha trädet med sig, men det fastande ju i ledningen, säger Jonatan Björck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer