Mamman Sabine med en av de tidigare ungarna. Nya bebisen är fortfarande bildskygg, uppger djurparken. Foto: Borås djurpark

Bebislycka på Borås djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Orangutangen Sabine födde på lördagsmorgonen sin sjätte unge. Aphuset och djuren på Borås djurpark har nu tillökning i familjen.

Aphuset på Borås djurpark hade stängt större delen av lördagen. Orsaken? Orangutangen Sabine skulle föda.

– Det stämmer alldeles utmärkt, i morse klockan tio, säger djurvårdare Sara Hedlund glatt till SVT Nyheter Väst.

– Min kollega noterade att det var något som hände i Aphuset och ropade på mig. När vi kom dit så var bebisen alldeles nyfödd. Då hade det precis hänt, säger hon.

Vägde ett kilo

Hela dagen har Aphuset haft stängt och orangutangerna har hållit sig inne. Nyfödda ungarna är nämligen känsliga för kyla.

– Bebisen är väldigt liten och väger ungefär 1 kilo. Jättesöt. Nu är ungen omhändertagen av sin mamma.

LÄS MER: Dramatisk start för elefantkalven

Fem ungar sedan tidigare

Mamman Sabine har sedan tidigare fem ungar. Alla döttrar döpta till något på S, efter moderns första bokstav. Alla pojkar likaså efter fadern Bako.

– Vi är fantastiskt glada och helt lyriska att vi nu har en unge till. Det är bra för orangutangerna att de får lov att ta hand om ungarna, det är väldigt viktigt för individerna, säger Sara Hedlund.

– Man får en väldigt stark relation till djuren när man är med dem så ofta som vi är. De betyder mycket för oss och vi betyder mycket för dem.

Vad ska ungen heta då?

– Vi vet inte könet än så det får vi klura på framöver, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.