Bedragare utgav sig för att vara vd på Dalslands Sparbank

Publicerad

Att bedragare ringer upp bankkunder för att lura till sig pengar har förekommit länge. Men att bedragarna presenterar sig med namn hos anställda på banken, inklusive direktören själv, hör till ovanligheterna. Dessutom från telefonnummer som ser ut att komma från banken. Det är vad som nu drabbar kunder i Dalslands Sparbank.

Bedrägeriförsöken har pågått sedan någon dag. Ännu känner banken inte till något fall där en bankkund faktiskt förlorat pengar.

– Men det kan ju finnas ett mörkertal, som Magnus Olsson, vd för Dalslands Sparbank, säger.

Ingen förklaring

Bedragarna har bland annat påstått sig vara han.

– Det känns ju otrevligt, så klart, att man använder mitt eller mina kollegers namn. Men det är ännu otrevligare att man försöker lura våra kunder.

Att bedragarna tycks ringa från något av bankens nummer har han ingen förklaring till.

– Jag är alldeles för oteknisk för att veta det. Men jag har fått uppgifter om att sådana saker har funnits tidigare. Så jag tror inte att just det är något nytt, säger Magnus Olsson.

Tiotal drabbade

Ett tiotal personer har hört av sig till banken för att berätta vad de råkat ut för. När banken fick kännedom om de intensiva bedrägeriförsöken gick man snabbt ut med information på sina sociala kanaler och till media.

Vilket råd vill du ge dina kunder?

– Det är att man aldrig ska logga in eller använda sina mobila bank-id eller säkerhetsdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig, säger Magnus Olsson,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer