Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket berättar att många användare på e-handelssajten fick ett utpressningsmejl under natten till tisdag. Foto: SVT / Blocket

Bedrägeriförsök via Blocket – hundratals drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Ett bedrägeriförsök drabbade hundratals användare på e-handelssajten Blocket under natten till tisdagen. Betala 500 dollar, annars sprids bilder av dig när du porrsurfar till alla dina kontakter, skriver avsändaren.
– Man spelar på de som har lite dåligt samvete, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Ett hotfullt mejl gick under natten till tisdagen ut till hundratals Blocketanvändare med uppmaningen att betala lite drygt 500 dollar till ett Bitcoin-konto. Annars skulle bilder, som i smyg tagits på dig medan du porrsurfat, skickas till alla dina kontakter.

Personen påstår sig nämligen ha hackat alla dina sociala konton, tagit över din dator via ett datorvirus och övervakat all din nätaktivitet i sex månaders tid. Avsändaren menar att man har 50 timmar på sig att betala, annars läcks alla uppgifter ut till dina nära och kära.

Men hela grejen är en bluff. Det bekräftar Blocket för SVT Nyheter Väst under tisdagen.

Försöker skrämmas

– Vi har tittat på meddelandet och bedömt att det de påstår är rent trams, det här är bara ett försök att skrämmas och få människor att betala, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på e-handelssajten.

Mejlet som har gått ut har sänts via Blockets meddelandetjänst, en tjänst som i normala fall används mellan köpare och säljare för att kommunicera med varandra. De som har fått detta meddelande har vid något tillfälle antingen haft en annons uppe, eller själva svarat på en annons.

Bedragarna har någon gång kontaktat säljaren eller köparen, och på så sätt öppnat en kommunikationskanal. Denna har sedan använts till att skicka bedrägerimejlet.  

– Det första vi gjorde var att stänga de här kontona, sedan har vi kompletterat den filtrering vi har för meddelandefunktionen, säger Thomas Bäcker.

Enligt honom har drygt 250 människor runt om i landet fått mejlet skickat till sig, och drygt 150 har hört av sig självmant till Blocket och frågat vad som pågår.

Fyra har betalat in

Bedrägeriförsök via mejl av detta slag är inte ovanliga. Ofta hotar bedragarna med att de har bevis för att du har laddat ner upphovsrättsskyddat material eller att man surfat på porrsidor.

– Man spelar på de som har lite dåligt samvete, säger Thomas Bäcker och fortsätter:

- Har man klickat på en länk och på så sätt installerat en trojan är datorn oftast redan låst, då hotar man inte först.

Via en hemsida som visar transaktioner på Bitcoinkonton kan man se att fyra personer har sedan i morse betalat in pengar till kontot som anges i bluff-mejlet, på den sammanlagda summan av drygt 20 000 kronor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer