Ulricehamns kommun har börjat testa avloppsvattnet för att se hur narkotikabruket ser ut i kommunen Foto: TT

Befarad ökning av narkotika i Ulricehamn – testar avloppsvattnet

Publicerad

För att få en bättre bild av hur nakotikabruket ser ut i kommunen satsar Ulricehamn nu på att testa halterna av narkotika i avloppsvattnet. Två mätningar har redan gjorts. Resultatet: Högre halter än andra städer i samma storlek.

– Vi kan bland annat se att cannabishalterna sjunker på helgerna, medan kokainhalterna höjs. Det är ett mönster man kan se även i andra kommuner där man mätt droghalterna i avloppsvattnet, säger Felix Lekare, folkhälsostrateg.

Jämfört med större städer som Stockholm, Göteborg och Borås är narkotikahalterna lägre. Men jämfört med andra städer, till exempel Motala som har liknande demografi som Ulricehamn, är det högre narkotikahalter.

– När jag pratar med kommunens öppenvårdsenhet säger de att hör att det förekommer mer narkotika här och att ökningen verkar ha skett bland de unga och unga vuxna. Det här är något vi måste arbeta vidare med, säger Felix Lekare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.