Foto: SVT

Begravningar flyttas efter kapellbrand

Uppdaterad
Publicerad

10 bokade begravningar flyttas till andra platser då det brandhärjade kapellet på Östra kyrkogården tvingas stänga efter blixtnedslaget under valborg. – Vi kommer att hålla stängt minst ett halvår framöver, säger Katarina Evenseth, begravningschef på Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg.

Det var under måndagen strax efter 16-tiden som en brand bröt ut i kapellet på Östra kyrkogården i Göteborg. Enligt uppgifter till polisen från allmänheten hade man sett hur blixten slagit ner på platsen.

Ingen skadades då kyrkan var tom och låst, men när personalen anlände dagen därpå var situationen upprörande för många.

– Det väcker många känslor. Det är ett fint och gammal kapell som också är ett landmärke. Skadorna är väldigt omfattande och vi är väldigt ledsna, säger begravningschefen Katarina Evenseth.

Tvingas stänga

Kapellet som är från 1861 är byggt i nygotisk stil och är ett av Göteborgs populäraste begravningskapell. Efter branden tvingas de nu stänga.

– En tredjedel av taket är borta. Räddningstjänsten fick bryta sig in då taket består av flera lager med blanda annat koppar och träpanel. Det var nämligen i vindsutrymmet som det brann så det var svårt att ta sig in.

Sanering och renovering

Enligt Katarina Evenseth tvingas man inte bara flytta de tio bokade begravningarna som var inplanerade i veckan utan även resterande bokningar som fanns för maj. Byggnaden är i stort behov av sanering och renovering, vilket tvingar dem att hålla stängt i minst ett halvår.

– Vi får styra om till andra kyrkor och kapell. Men det är klart att det är sorgligt. Många som passerar förbi här har någon form av relation till kapellet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.