Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sussi och Claes Björninger har inte fått post till sin brevlåda på snart ett halvår. Hör frustrationen kring det i videon. Foto: SVT

Boende i Nol i Ale får åka tre mil för att hämta post

Uppdaterad
Publicerad

I januari slutade posten att levereras hem till Sussi Björninger och hennes grannar i Nol i Ale kommun utanför Göteborg. Postnord anser nämligen inte att det är trafiksäkert att köra i deras bostadsområde. Nu måste 70 hushåll istället åka till ett postkontor i Kungälv för att hämta sin post – en resa på tre mil.

I snart ett halvår har hushållen i samfällighetsföreningen Södergården 2 i Nol varit utan post. En av de som drabbats är Sussi Björninger som inte har något körkort. Ska hon åka kollektivt till postkontoret i Kungälv tar den turen tre timmar.

– Att man ska behöva åka tre mil för att hämta sin post är inte rimligt. Om man till exempel skulle vilja sälja sitt hus, vem vill köpa det när man får åka tre mil för att hämta posten? säger Sussi Björninger.

I videon kan du höra henne berätta mer om sin frustration kring situationen.

Anledningen till att Postnord slutat dela ut posten hos föreningen är att de inte tycker att området är säkert att köra i.

– Det är trångt. Det finns lekplatser i området som vi snävar runt. Det är väldigt tight och vi behöver backa på några ställen så det blir helt enkelt inte trafiksäkert, säger Madeleine Magnusson, distributionsområdeschef hos Postnord.

Hon berättar också att cykel inte är ett alternativ eftersom fler handlar på nätet och försändelserna är större och tyngre än förr.

Föreslår brevlådesamlingar

Postnords lösning på problemet är att föreningen ska sätta upp brevlådesamlingar vid sina garage. Men det menar föreningen att de inte kan göra.

– När föreningen bildades fanns det inte några brevlådesamlingar, alltså finns det inte med i förättningen. Därför får vi inte sätta upp det hur som helst, säger Claes Björninger, som är kassör.

Är det rimligt att behöva åka tre mil för att hämta sin post? Brister inte ni i ert uppdrag?

– Vi har ett utlämningsställe i Kungälv som är det närmaste när det gäller Nol. Man kan ju ringa kontoret om man är osäker på om man har någon post den dagen. Så behöver man inte åka i onödan, säger Madeleine Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer