Polisen spärrade av området kring vandrarhemmet under torsdagskvällen. Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Bekräftat: Natriumazid bakom kvinnas död på vandrarhem

Publicerad

Det var natriumazid som låg bakom det uppmärksammade dödsfallet på ett vandrarhem i Göteborg. Men polisen misstänker inte längre att något brott ligger bakom och förundersökningen lägg nu ner.

Den 1 november i fjol hittades kvinna död på ett vandrarhem i Göteborg. När polisen kallades till platsen hittades en påse med ett vitt pulver. På påsen stod det natriumazid – ett mycket giftigt och dessutom explosivt ämne – och polisens bombskydd kallades till platsen och en förundersökning gällande vållande till annans död inleddes. 

Ganska snart kunde polisen konstatera att påsens innehållsdeklaration stämde, men att utreda dödsorsaken har tagit längre tid. Nu är dock Rättsmedicinalverkets utredning klar. 

Dödsorsaken fastställd

– Det är natriumazid som är dödsorsaken, säger Peter Kron, gruppchef vid grova brott på polisen i Göteborg. 

Natriumazid används inom industrin, bland annat har det använts i krockkuddar, men i övrigt är det ovanligt ämne. Giftinformationscentralen har tidigare berättat för SVT Nyheter Väst att de inte ens tar emot ett samtal om året angående ämnet. 

Förundersökningen läggs ned

Och det här har försvårat polisens utredning. För att kunna fastställa dödsorsaken har Rättsmedicinalverket fått utarbeta nya metoder, vilket har gjort att det har dragit ut på tiden. 

– Det var inga problem att konstatera att det var natriumazid. Men att det dragit ut på tiden handlar om att det ska gå att fastställa dödsorsaken. Det måste vara rättssäkert och fastställt bortom varje rimligt tvivel, säger Peter Kron. 

Den polisutredning som startades gällande vållande till annans död efter händelsen kommer nu att läggas ned. 

– Vi misstänker inte längre något brott, säger Peter Kron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.