Foto: SVT arkiv

Belöning för amerikansk hummer

Uppdaterad
Publicerad

En belöning på 500 kronor har utlysts för varje amerikansk eller sjuk hummer som lämnas in efter hummerpremiären på måndag.

Det är forskare vid SLU:s havsfiskelaboratorium i Lysekil som på det sättet vill ha hjälp med kartläggningen av artens utbredning.

Den amerikanska hummern är en främmande art i svenska vatten och kan sprida både sjukdomar och parasiter till europeisk hummer och skaldjur.

Under hösten i fjol rapporterades ett 20-tal fynd av amerikansk hummer, de flesta från området runt södra hamnen i Lysekil.

– De humrar som fångats hittills är sannolikt bara toppen på ett isberg och det är en kamp mot klockan att stoppa import av levande amerikansk hummer innan det är för sent, säger forskarna Vidar Øresland och Mats Ulmestrand i ett pressmeddelande.

Totalt sedan första fyndet 2008 har 26 humrar rapporterats mellan Marstrand och Smögen. Fångsterna kommer, enligt forskarna, sannolikt från rymningar från olagliga sumpningar av hummer i havet.

Så här känner du igen en amerikansk hummer

Typisk amerikansk hummer (Homarus americanus), har prickar på huvudet som inte är helt vita som på europeisk hummer. Stjärtloberna är inte lika svarta som resten av stjärten. Den senare skillnaden ser man på flera meters avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.