På den lokala Ica-butiken höll man stängt under strömavbrottet. Foto: Privat

Bengtsfors var utan ström i över 14 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Tätorten Bengtsfors var utan ström från onsdagskvällen fram till lunchtid på torsdagen. Orsaken ska vara en nedblåst stolpe.

– Skolan och barnomsorgen är på plats, även om de har det kanske lite mörkt, säger Sofia Magnusson, kommunikationssamordnare för Bengtsfors kommun.

Kommunens hemsida låg nere ända tills torsdag morgon, liksom det kommunala energibolaget Bengtsfors energi AB:s hemsida. När kommunen skulle köra igång reservaggregatet fungerade inte det heller.

– Men om en månad är det annorlunda, då ska de ligga i molnet, säger Sofia Magnusson.

Även kommunens växel har drabbats och har delvis legat nere. Skolor, äldreomsorg och barnomsorgen har också varit utan ström.

En nedblåst stolpe gjorde hela tätorten strömlös

Vattenfalls pressekreterare uppger strax före klockan 12 att strömmen är tillbaka. Orsaken till avbrottet var att en stolpe brutits av på grund av hårda vindar.

– Vädret har en påverkan utanför vår kontroll. Stolpen stod i väldigt otillgänglig terräng så det var svårt för montörerna att ta sig dit för att laga, säger Carina Netterlind. 

Cirka 350 av Vattenfalls kunder blev utan ström – men en av kunderna är Bengtsfors energi, som ju i sin tur har många kunder.

Men att en stolpe som blåser ner får såhär stora följder – är det ett bra system? Borde ni inte gräva ner ledningarna?

– Nedgrävda kablar är ju ett alternativ, men det är lättare att felsöka när du har luftledningar.

Hon menar att Vattenfall nu ska undersöka vad som hänt och vad det beror på, när de reparerat skadan.

Stängda matbutiker

Under strömavbrottet har ortens matbutiker hållit stängt. Johan Cardell, Ica-handlare, berättar att de tvingats göra sig av med varor.

– Det handlar om känsliga produkter som färs och mjölk, men de har vi skänkt till kommunen så att de kan laga mat.

Enligt honom var detta det längsta strömavbrottet någon av de anställda upplevt.

– Man funderar på hur kan det gå till. Sedan är ju Bengtsfors litet, man undrar ju om det hade fått en annan prioritet om det hänt i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer