Hör Barn- och elevombudets jurist Malin Hedstig förklara varför det var viktigt för dem att få den här domen att förhålla sig till. Foto: SVT

Barn- och elevombudet: ”Vi är nöjda med domen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart tre år sedan som läraren Sören Claesson på en högstadieskola i Lidköping ingrep fysiskt mot en elev genom att lyfta honom ur en soffa. Händelsen blev en lång rättsprocess som nu är över.

– Vi är nöjda över att ha fått den här domen från högsta domstolen, säger Malin Hedstig, barn- och elevombudets jurist vid Skolinspektionen till SVT Nyheter Väst.

Det är barn- och elevombudet vid Skolinspektionen som drivit rättsprocessen hela vägen och för juristen Malin Hedstig är beskedet positivt.

– Rättsläget gällande skolpersonalens möjligheter att ingripa fysiskt mot elever har varit oklart. Vi är nöjda för att få det här förtydligande från högsta domstolen

Hör henne berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.