Filip Sjöholm var en av dem som såg berguven på en balkong i centrala Göteborg under tisdagseftermiddagen. Foto: Filip Sjöholm

Europas största uggla intog balkong i centrala Göteborg

Publicerad

En stor berguv upptäcktes på en balkong på Storgatan i Göteborg under tisdagseftermiddagen.

– Det var superhäftigt, den var jättefin och satt och chillade på balkongen, säger Filip Sjöholm, som arbetar på en restaurang i samma hus.

Europas största och en av världens största ugglor, berguven, slog sig ner på räcket på en balkong i centrala Göteborg under tisdagseftermiddagen. Det var flera som hade lagt märke till lite ovanliga gästen i stadsmiljön och en av dem var Filip Sjöholm, som arbetar på en restaurang i närheten.

– Det var flera som samlats och när vi kom ut på gatan fick vi låna en kikare av ett fågelskådargäng. Det var de som sa att det var en berguv, säger Filip Sjöholm till SVT Nyheter Väst.

Enligt honom satt den helt lugnt på balkongen och verkade inte störas av folksamlingen nedanför.

– Det såg ut som att den satt och sov först, men sedan började den röra sig lite och kliade sig i fjädrarna och så.

Inte helt ovanligt

Det är inte helt ovanligt att berguvar söker sig till centrala delar av staden, men de brukar inte komma så tidigt som i augusti eftersom årets ungar inte har separerats från sina föräldrar ännu. Det brukar ske senare på hösten enligt ornitologen Tommy Järås. Orsaken till att de söker sig till innerstaden är för att det finns gott om mat där.

– Berguven äter bland annat råttor, harar, möss, sorkar och andra fåglar. Det har jag sett på så kallade spybollar efter ett berguvspar som hade bosatt sig på Ullevi för några år sedan, säger han.

Varför spyr berguven upp föda?

– Den spyr upp svårsmälta delar som skelettbitar och päls från kaniner och råttor och annat, säger Tommy Järås, ornitolog.

Hur reagerar andra fåglar på en berguv i stan?

– Det är klart att de blir rädda för det finns ju risk att de blir berguvens byte. Därför kan man ibland se hur måsar, skator och kråkor dyker ner mot den för att skrämma iväg den.

Sitter nog till skymningen

Enligt honom kan en berguv bli 60 till 70 centimeter på höjden och ungefär 1.80 meter mellan vingspetsarna.

– Berguvsbeståndet är på nedåtgående. Varför vet vi inte, men det ska göras en inventering över hela landet i år och nästa år, säger han.

Hur länge tror du att den kan hålla sig kvar där på balkongen?

– Så länge de som tittar på den håller sig på avstånd så att den inte blir ivägskrämd så sitter den nog kvar till skymningen då ugglor börjar jaga sina byten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.