Foto: Adam Ihse / TT

Bert Karlsson döms för bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson döms till totalt 50.000 kronor i dagsböter för bokföringsbrott. Tre gånger missade han att lämna in årsredovisningen för sina flyktingboenden i tid.

– Vi har gjort fel och jag får ta ansvaret som vd, det är inget att diskutera, säger Bert Karlsson till Nyhetsbyrån Siren.

Det gäller årsredovisningen för Jokarjo AB som Bert Karlsson lämnat in för sent, tre gånger. Enligt ett strafföreläggande från Ekobrottsmyndigheten döms han nu till villkorlig dom och 50 dagsböter á 1000 kronor, totalt 50.000 kronor, för bokföringsbrott.

Bert Karlsson

Det gäller räkenskapsåren 2012, 2013 och 2015 där den löpande bokföringen inte avslutats i tid. Bert Karlsson förklarar det senaste året med att revisorn blivit sjuk.

– Det var bara därför vi blev sena, annars hade vi fixat det i tid, säger han till SVT Nyheter Väst.

Växt i storlek

Bert Karlsson nämner också den snabba expansionen.

– Vi har gått från en omsättning på 10 miljoner till en miljard med samma personal, det har blivit svårt att hinna med allting, säger han och syftar då till den administrativa personalen.

Att det hela gick till åklagare hävdar Bert Karlsson beror på att han har blivit anmäld.

– Nästan alla bolag lämnar in för sent men slipper straff. I mitt fall beror det på att en före detta affärspartner har anmält oss, då måste åklagaren ta upp det, hävdar han.

Enligt Bert Karlsson har den före detta affärspartnern som Bert Karlsson nu har en konflikt med varit inne och kontrollerat om bolaget lämnat årsredovisningen i tid. Affärspartnern ska genast ha anmält när den upptäckte att redovisningen var försenad.

Oaktsamhet

Företaget ska nu ha förbättrat rutinerna så att förseningarna inte ska kunna upprepas.

Enligt åklagaren har Bert Karlsson ”av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet genom att inte avsluta den löpande bokföringen i tid”.

– Jag tycker det är sjukt att alla andra kommer undan trots att de lämnar in för sent och att bara vi straffas eftersom någon anmäler oss, säger Bert Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet