Foto: TT

Bert Karlsson öppnar museum – om sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Musikhistoria, foton och begravda guldskivor. Det utlovar nöjesentreprenören och numera Vänersborgsbon Bert Karlsson i ett museum han skapat själv.

Muséet invigs i dag och ligger på Bert Karlssons resort Ursands camping utanför Vänersborg. Ambitionen är att skapa det han själv kallar ”ett monument över skivepoken Mariann Records”, skivbolaget han grundade 1972 och ägde fram till 2006, då det såldes till multinationella Warner records.

– Det innehåller allt som inte fick plats på Abba-muséet, säger den tidigare skivbolagsdirektören. Där nämns vi inte med ett enda ord, trots att jag hade dem i två år, tillägger han lite irriterat.

Mariann records – Bert Karlssons livsverk – har gett ut skivor åt bland annat Carola, Lotta Engberg, Vikingarna, Lasse Stefanz och Hep Stars. För den som är nyfiken på museets samlingar är det dock inte bara att kika in– man måste nämligen vara gäst på Bert Karlssons anläggning.

Fakta (TT) Mariann Grammofon

Bert Karlsson startade Mariann Records, senare Mariann Grammofon, 1972. 2006 sålde han livsverket till Warner Music, men jobbade vidare för bolaget som konsult.

Bolagets artister står för en lång rad segrar i svenska Melodifestivalen, samt hundratals bidrag på Svenstoppen.

Bland namnen i artistkatalogen under åren finns till exempel Carola Häggkvist, Herreys, Kikki Danielsson och en rad dansband med Vikingarna i spetsen.

Mariann Grammofons mest sålda artister:

Vikingarna, 13 miljoner skivor.

Carola Häggkvist 1,7 miljoner.

Lasse Stefanz 1,5 miljoner.

Herreys, Kikki Danielsson och Barbados: 700 000 var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet