Tre ungdomar dog i bussolyckan. Foto: TT

Besked om rättegång för bussolyckan dröjer

Publicerad
Snart ett halvår har gått sedan åtal väcktes för den tragiska bussolyckan där tre ungdomar från Mark omkom. Trots det är det ännu oklart när rättegången kan börja.
– Det är naturligtvis olyckligt, säger kammaråklagare Mikael Bäckström.

Det var den 2 april 2017 det hände. Bussen var på väg till fjällen med ett 50-tal ungdomar från Marks kommun. Men söder om Sveg i Härjedalens kommun körde bussen av vägen. Tre barn dog och flera skadades.

Enligt polisens utredning berodde olyckan på ett felaktigt manövrerande från chauffören som medfört att han oavsiktligt kört av vägen. Åklagaren menar att det främst är trötthet hos föraren som ligger bakom bussolyckan.

Åtal för vållande till annans död

Busschauffören har själv förnekat brott och anser inte att han varit trött. Den 30 maj i år åtalades chauffören för bussen för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Kammaråklagare Mikael Bäckström.

Trots att det nu gått drygt fem månader sedan åtalet väckts finns ännu inga datum planerade för rättegången. Något åklagaren beklagar.

– Det är klarat att alla inblandade vill att det här avgörs så snart som möjligt. Men sedan måste man också ha förståelse för att det är ett stort ärende som rör många människor. En sådan här rättegång är mer utmanade att planera, säger kammaråklagare Mikael Bäckström.

Flyttades två gånger

Målet har flyttats två gånger. Först från Östersund till Varberg. Och nu senast från Varberg till Borås. Men enligt kammaråklagare Mikael Bäckström är det främst målets omfattning som gjort att rättegången dröjer.

– Det tar tid efter som det ställs stora krav på tingsrätten både att bemanna och på lokaler och annan utrustning, säger Mikael Bäckström.

Den 9 november ska ett planeringsmöte hållas på tingsrätten i Borås. Då ska det bland annat gås igenom vilken bevisning åklagaren har och hur den är tänkt att presenteras. Detta för att tingsrätten ska kunna skapa sig en bild om hur tidskrävande rättegången blir.

– Först därefter kommer man att planera rättegången, säger kammaråklagare Mikael Bäckström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet