Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Axel Darvik (L) om beslutet om Römosseskolan i klippet. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skolinspektionen stänger Römosseskolorna – ledningen anses olämplig

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen stänger de tre Römosseskolorna i Göteborg från och med den 19 november. Återkallandet görs på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen. 600 elever berörs av beslutet.

De tre friskolorna Lilla Römosseskolan i Rannebergen, Römosseskolan i Gårdsten och Römosseskolan Agnesberg som alla har muslimsk profil stoppas den 19 november, det beskedet lämnar Skolinspektionen under onsdagen. Fram till det datumet måste kommunen omplacera de 600 eleverna.

Orsaken till att Skolinspektionen återkallar godkännandet för föreningen Framstegsskolan i Göteborg, som driver Römosseskolorna, är att myndigheten bedömt att flera av styrelseledamöterna i föreningen är olämpliga att fortsatt bedriva skolverksamhet.

– Det finns inget förtroende kvar för styrelsen helt enkelt, säger Johan Kylenfelt, jurist på skolinspektionen.

Skolinspektionen menar att de mellan året 2017 och 2021 inte har skött ekonomin eller haft tillräckligt med tillsyn och kontroll över verksamheten. Bland annat ska pengar betalats för tjänster som aldrig utförts.

Polisanmäld rektor

I september i år åtalades den man som tidigare varit rektor och skolchef för Römosseskolorna efter att ha polisanmälts av sin egen styrelse. Mannen har tidigare varit riksdagsman för Moderaterna. Styrelsen hade enligt de själva upptäckt att det hänt märkliga saker i ekonomin och gav mannen sparken.

Fört ut pengar utomlands

Enligt Ekobrottsmyndigheten ska mannen fört ut runt 4,5 miljoner kronor från skolan in i en egen förening som sysslar med utbildning. Han ska sedan ha betalat resor åt sig själv till Somalia och skickat stora donationer till samma land. Mannen nekar till brott.

Enligt Skolinspektionen har dock styrelsen inte uppmärksammat felaktigheterna tillräckligt snabbt.

– Det handlar om stora belopp och har pågått under en lång tid, säger Johan Kylenfelt och menar därför att alla de styrelseledamöter som suttit en längre tid är olämpliga som styrelseledamöter.

Miljonbråk

I maj i år fick den fristående Römosseskolan sitt konto fryst, de lyckades inte heller få ett nytt hos någon bank. Då tog nämndordförande Axel Darvik (L) i Göteborg beslutet att kommunen inte skulle betala ut mer pengar till föreningen Framstegsskolan som driver de tre grundskolorna och en förskola. Sammanlagt har kommunen stoppat 40 miljoner kronor i utbetalningar.

Konflikten gick till tingsrätten som menade att kommunen gjort fel och skulle betala ut de sammanlagt tiotals miljonerna, men kommunen överklagade och nu ligger ärendet hos hovrätten.

– Nu får vi bekräftelse på att de ansträngningar vi gjort var mödan värd, säger Axel Darvik (L).

Har Axel Darvik (L) utveckla sin syn på stängningen i klippet ovan.

• Skolan är uppdelad i Römossens förskola i Hammarkullen, Lilla Römosseskolan i Rannebergen, Römosseskolan i Gårdsten och Römosseskolan Agnesberg. De har även tillstånd att starta en skola i Borås.

• Drivs av föreningen Framstegsskolan

• Har muslimsk profil

• Römosseskolorna har drygt 600 elever sammanlagt

• Römosseskolans förskola i Hammarkullen har just nu 28 elever inskrivna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Axel Darvik (L) om beslutet om Römosseskolan i klippet. Foto: SVT
Lilla Römosseskola ligger i Rannebergen Foto: SVT
Römosseskolan i Gårdsten var den första av Römosseskolorna och startade 1998
Römosseskolan i Agnesberg öppnade för lite mer än ett år sedan.