Foto: SVT

Beslutet: Hotade folkhögskolor får vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

Dalslands folkhögskola och Fristad folkhögskola har ekonomiska problem och levt under hot om att flyttas. Protesterna har varit högljudda men nu står det klart att de båda folkhögskolorna får vara kvar.

– Vi på skolan hoppades på detta utslaget och är glada, självklart är dagens beslut väldigt glädjande, säger Sara Kulneff, lärare på Fristad folkhögskola.

Beslutet fattades av styrelsen för folkhögskolorna i Västra Götalandsregionen under torsdagen.

– Vi har tagit intryck av vad internaten betyder. Till flera av kurserna kommer elever från hela landet och då är det en förutsättning att man kan bo på skolorna, säger Eva Ternegren (MP), ordförande i styrelsen för Folkhögskolorna Västra Götaland.

Obalans i ekonomi

Båda skolorna har haft problem att få ihop ekonomin vilket lett fram till att regionen genomfört en utredning om att flytta Dalslands folkhögskola i Färgelanda och Fristads folkhögskola utanför Borås. Något som mötts av protester vid de båda folkhögskolorna.

Men då utredningen visade på risker att flytta folkhögskolorna beslutade styrelsen för Folkhögskolorna i Västra Götaland att skolorna ska få vara kvar.

Samtidigt ska regionen nu se över servicegraden på alla folkhögskolor i som regionen har för att göra effektiviseringar så att det ska bli balans i skolornas budget. Enligt xxx kan det handla det blir mindre städning av gemensamma utrymmen, att färre måltider serveras och att prissättningen ses över. 

– Det gör mer än vad man tror, säger Eva Ternegren (MP).

På Fristad folkhögskola välkomnas att utredningen kommer inkludera samtliga skolor i regionen.

– Nu blir nästa steg för oss att tydligt informera om vilka servicebehov som finns på skolan så att de kan fortsätta tillgodoses även om det skulle ske nedskärningar där i framtiden, säger läraren Sara Kulneff.

Se tidigare klipp om protesterna mot flytten av Fristad folkhögskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.