Beslutet: Psykiatrin blir kvar i Mark

Publicerad

Planerna på att lägga ned vuxenpsykiatrin i Mark stoppas. Beslutet togs efter ett förslag från oppositionen.
– Vi kan inte acceptera en nedläggning av den här viktiga verksamheten, säger Claes Redberg, (S) vice ordförande i SÄS styrelse.

Det som utreddes var att lägga ned den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Skene och flytta verksamheten till Borås. Ett förslag som berör runt 900 patienter. Svårigheter att rekrytera personal till Skene är det som angetts som skäl till stängningen.

– Jag tror innerst inne att det är nödvändigt, sa Staffan Setterberg (KD), ordförande för styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus till SVT tidigare i augusti.

”Var oförberedd på det”

Beslutet blev dock ett annat. När styrelsen för Södra Älvsborg sjukhus hade möte la Socialdemokraterna fram ett förslag.

– Styrelsen var oförberedd på det, säger Staffan Setterberg (KD), ordförande för SÄS styrelse.

Socialdemokraterna fick med sig både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Och förslaget klubbades. Beslutet innebär att den planerade nedläggningen stoppas.

– Så att man inte fortsätter jobba med förslaget och skapar ytterligare oro i Mark, säger Claes Redberg (S), vice ordförande i SÄS styrelse.

Förslaget innebär också att det tidigare arbetet med att flytta mottagningen till nya lokaler på Skene lasarett fortsätter.

”Får inte bli en tom lokal”

Staffan Setterberg (KD) menar att problemen för psykiatrin i Skene kvarstår, trots onsdagens beslut.

– Servicemässigt är det väl bra om vi kan behålla verksamheten i Mark. Men det får inte bli en tom lokal som skattebetalarna får betala dyrt för. Där måste finnas kvalificerad personal som kan ta hand om patienterna.

Men Claes Redberg (S) tror det är realistiskt att lösa rekryteringen till Skene.

– Man får titta på där man tidigare haft problem med rekrytering inom regionen och lyckats vända det.

Vad skulle det kunna vara?

– Jag vill inte gå in på några exempel. Men det finns gott om sådana exempel. Det blir en uppgift för förvaltningen att ta tag i.

Nathalie Husberg går i terapi på den räddade Skene-mottagningen – hör hennes reaktion i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer