Från och med den 11 mars inför socialtjänsten i Uddevalla besöksförbud till äldre och sjuka. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera kommuner inför besöksförbud till äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen beslutade Göteborgs stad att stoppa samtliga besök till stadens boenden där riskgrupper finns. Förbudet omfattar alla invånare. Tidigare har liknande beslut fattats i Uddevalla och Härryda kommun. Anledningen är att man vidtar försiktighetsåtgärder med anledning av coronaviruset.

– Vi har beaktat samhällsutvecklingen och vill ta försiktighetsåtgärder för att minimera spridning, säger Roger Granat, socialchef Uddevalla kommun.

Äldre och sjuka tillhör de särskilt utsatta riskgrupperna som löper störst risk att utsättas för allvarliga konsekvenser efter ha blivit smittade med coronaviruset. Därför utfärdar nu Göteborgs stad ett besöksförbud på kommunala äldreboenden, korttidsboenden och andra boenden för att skydda dessa grupper. För att sprida informationen har Göteborgs stad tryckt upp affischer på flera språk.

Beslutet gäller från och med torsdagen och två veckor framåt, då ett nytt beslut kommer att fattas.

Coronaviruset i Västsverige

Tidigare har socialtjänsten i Uddevalla kommun fattat besökförbud för alla till de kommunala boenden där gamla och sjuka vistas, något som Bohusläningen var först med att rapportera om.

– Inom socialtjänsten har vi de särskilt utsatta riskgrupperna och därför måste vi vara extra försiktiga, sade Roger Granat, socialchef i Uddevalla kommun.

Beslutet i Uddevalla omfattar 625 boendeplatser utspridda på ett tiotal platser i kommunen.

– Vi har fattat beslut idag så vi har ännu inte fått reaktioner från anhöriga, men jag tror att de har förståelse för att vi vidtar åtgärder, sade Roger Granat.

Han berättade även att beslutet gäller tills vidare men att han tror att det kommer att pågå ett tag.

Även personal får restriktioner

Från och med samma dag får personal som jobbar inom socialtjänsten i Uddevalla inte delta i mässor, konferenser eller utbildningar.

– Endast frisk personal får komma in på våra vård- och omsorgsboenden, och det är också viktigt att vår personal kan fortsätta vara frisk och ta hand om våra äldre. Vi har sedan tidigare också stärkt upp våra basala hygienrutiner som vår personal alltid ska arbeta efter, sade Roger Granat, socialchef Uddevalla kommun.

Flera andra kommuner har infört restriktioner vid allmänna besök inom äldrevården. Det vanliga är att besök förbjuds för alla som har minsta symptom på luftvägsinfektion.

Även Härryda har infört besöksförbud

Under onsdagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer för att minska smittspridningen av coronaviruset och att extra fokus ska riktas mot att skydda äldre och sjuka. Detta ledde till att även Härryda kommun nu har valt att införa besöksförbud på alla av kommunens äldreboende. Förbudet påverkar 250 personer uppdelade på sju boenden.

– Förbudet gäller alla, men är inte totalt. Vi har beslutat att vi kan göra undantag för vissa, om man till exempel vill besöka någon som är i livets slutskede, men detta ska självklart ske i samråd med anhöriga och och ansvarig personal, sade Karin Dahl, kommunikationschef Härryda kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet