Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varannan museibesökare försvann under sommaren – vad tyckte besökarna? Hör Jeanette Gustafsson, generalsekreterare för Sveriges Museer, berätta i klippet. Foto: SVT

Besökstapp för västsvenska museer under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Varannan besökare uteblev från de västsvenska museerna den här sommaren på grund av coronapandemin.

– Det är klart att det är bekymmersamt när vi ser att det är ett tapp i besöksantalet, säger Jeanette Gustafsson, generalsekreterare för Sveriges Museer.

När coronapandemin blev ett faktum under våren 2020 var det flera museum som helt eller delvis stängde en period för att sedan öppna en mer anpassad verksamhet som följde Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Men sommaren innebar ändå en kraftig minskning bland mängden besökare, det visar en färsk enkätundersökning som Riksförbundet Sveriges Museer gjort bland sina medlemmar.

Jämfört med sommaren 2019 syns en minskning på 59 procent i hela riket. 3,1 miljoner personer har besökt svenska museum i år jämfört med 7,5 miljoner förra sommaren.

Utländska gäster uteblev

– Det är klart att det är bekymmersamt när vi ser att det är ett tapp i besöksantalet. Men tittar man generellt så har det gått bättre än vi befarade, så vår slutsats är att besökarna sett museerna som en trygg plats att besöka, säger Jeanette Gustafsson, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Framförallt ser man att personer i riskgruppen 70+ har uteblivit. Samma gäller för de utländska museiebesökarna.

I Västra Götaland var tappet mindre än riksgenomsnittet, 53 procent, en förklaring kan vara den geografiska.

Störst tapp i städerna

I undersökningen märks skillnad mellan museum som ligger i eller utanför storstäderna. Där har storstadsmuseerna tappat 65 procent av sina besökare, medan de utanför städerna tappat knappt varannan – 44 procent.

– I Göteborg, Malmö och Stockholm ser vi att det varit ett större tapp än ute i landet i helhet, säger Jeanette Gustafsson.

Ekonomiskt slår sommarens besökstapp hårdast mot de museer som tar ut entreavgift. Sveriges Museer uppskattar att bortfallet handlar om minst 225 miljoner i uteblivna intäkter från entreerna. Men det handlar om fler bortfall.

– Att gå på ett museum innebär ju så mycket mer. Du som besökare går på caféet och det är event, konferenser och utställningar som fått ställas in. Så det har absolut varit ett stort ekonomiskt tapp för museerna, säger Jeanette Gustafsson.

Andelen sommarbesök 2020 per region

Visa

Jämfört mot maj-augusti 2019

Blekinge 31 %

Dalarna 67 %

Gotland 23 %

Gävleborg 50 %

Halland 70 %

Jämtland/Härjedalen 41 %

Jönköpings län 81 %

Kalmar län 29 %

Kronoberg 55 %

Norrbotten 50 %

Skåne 67 %

Stockholm 28 %

Sörmland 66 %

Uppsala 46 %

Värmland 47 %

Västerbotten 31 %

Västernorrland 80 %

Västmanland 6 % (det rapporterande museet var i huvudsak stängt)

Västra Götaland 47 %

Örebro 82 %

Östergötland 58 %

Undersökningen gjordes i form av en enkät som gick ut till Sveriges Museers drygt 200 medlemmar, 146 museum svarade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer