Dödssubstans i spice stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har i dag beslutat om att klassa en substans som är en beståndsdel i nätdrogen spice som hälsofarlig vara. Substansen har ett direkt samband med två spice-relaterade dödsfall under 2014.

På dagens regeringssammanträde beslutade regeringen att klassa 42 substanser som narkotika eller som hälsofarlig vara. Beslutet kommer att träda i kraft den 16 januari nästa år.

– Det är mycket bra att regeringen i dag fattat beslut om narkotikaklassning av ett flertal substanser, däribland den verksamma substansen i spice, säger Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, i ett pressmeddelande.

Tillverkarna av spice har länge kringgått lagen genom att byta ut substanser i nätdroger så fort de har klassats som narkotika eller hälsofarlig vara. Folkhälsomyndigheten är den myndighet som ska bevaka och utreda den utvecklingen.

Folkhälsomyndigheten säger sig hänga med

Enligt Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten, så har en av de substanser som i dag klassats som hälsofarlig vara, funnits med i de spice-blandningar som under 2014 orsakat två dödsfall. Han tycker att myndigheten hänger med i utvecklingen.

– Vi ligger i så mycket fas vi bara kan. I den här omgången ligger vi i vissa avseenden före tillverkarna men vi har också kunnat observera att det finns några substanser, mindre än en handfull, som kommer att hinna dyka upp till nästa omgångs beslut, säger Anders Persson till SVT Västnytt.

Kan leda till fängelsedom

Att de totalt 42 substanserna som regeringen i dag fattade beslut om nu är narkotikaklassade eller klassade som hälsofarlig vara innebär att personer kan dömas för innehav, försäljning eller framställan till böter eller fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet