I vissa kommuner är knappt 60 procent behöriga och i andra klarar närmare 90 procent av kunskapskraven inför gymnasiet. Foto: TT

Antalet behöriga till gymnasiet ökar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen högstadieelever i Västra Götalands län som är behöriga till gymnasiet ökar.

Och tjejerna klarar sig bättre än killarna. Det visar nya siffror från Skolverket.

Skolfrågorna är ständigt aktuella. Och hur det går för svenska elever diskuteras kontinuerligt. I den senaste statistiken från Skolverket syns en blygsam uppgång bland högstadieelever i Västra Götalands län. Fler personer, jämfört med föregående skolår, blir behöriga till gymnasiet. Det innebär att de klarat kunskapskraven i alla ämnen.

– Det är en ökning och det måste man kunna glädjas över, säger Helena Svensson, undervisningsråd på Skolverket.

Under skolåret 2017/2018 blev 73,9 procent behöriga till gymnasiet. Förra året hamnade siffran på 71,3 procent. Sett över de fem senaste åren har siffrorna legat runt 71-76 procent. Skolverket kan inte analysera i hur stor ökningen egentligen är.

– Det är svårt att säga, men det är ju intressant att titta på hur många fler elever det innebär.

Tjejer klarar grundskolan bättre än killar

Under läsåret 2017/2018 har antalet behöriga elever till gymnasiet i Västra Götalands län ökat med 525 elever, jämfört med föregående år. Samtidigt har det totala antalet elever ökat med 78 personer.

För tjejerna går det bättre än killarna. Av samtliga högstadieelever i Västra Götalands län är det 77,3 procent av tjejerna som klarar kraven. För killarna är motsvarande siffra 70,7 procent.

– Tittar vi på rikssiffrorna så ligger tjejerna på en hög nivå utan större förändring på senare tid, men vi ser att antalet behöriga killar blir fler, säger Helena Svensson.

Det är fler tjejer än killar som blir behöriga till gymnasiet. Foto: TT

Stora skillnader mellan kommunerna

I statistiken finns siffror för varje kommun i Västra Götalands län. De kommuner som har flest behöriga till gymnasiet är Bollebygd och Härryda. De som klarar sig sämst är Gullspång och Munkedal.

– Det är viktigt att tänka på olika faktorer som att vissa kommuner har små elevgrupper, det kan ge högre resultat. Antalet elever i klassen är en viktig faktor. Och vi ser att tiden i en svensk skola har betydelse, säger Helena Svensson, undervisningsråd på Skolverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.