Polisens presstalesperson Jenny Widén omringades av media när hon berättade att Lisa Holm hittats död. Foto: SVT

Bevakningen av Lisa Holmfallet intensifieras

Publicerad

På fredag kommer åtalet i det uppmärksammade Lisa Holm-fallet och det betyder även att mediebevakningen kommer att intensifieras. Varför vissa offer tycks vara värda mer uppmärksamhet än andra, är något som medieforskaren Ester Pollack har en förklaring till.

En flicka försvinner spårlöst en idyllisk sommardag vid Kinnekulle. Snart hittas hon död, mördad – en historia som snabbt dominerar svensk media.

– Det finns en norsk kriminolog som myntade begreppet ”det ideala offret”. Och på något sätt så uppfylls de här kriterierna. Det är en person som är oskuldsfull och svag och inte själv förorsakat något. Det representerar ofta det goda, det absolut oskyldiga, säger Ester Pollack, medieforskare vid Stockholms universitet.

”Kan identifiera oss”

Samtidigt sker andra mord utan att det uppmärksammas lika mycket.

– Man kan anta att det handlar om att vi kan identifiera oss. Det är det allra värsta som kan hända.

Det är ingen ny företeelse. År 1969 hårdbevakade media fallet med 20-åriga Jeannette Johansson som försvann i Södertälje. Hon hittades senare mördad. Och det finns många liknande exempel.

Sorgens gemenskap

– Ett som jag omedelbart associerar till är flickan Engla från våren 2008. Hon försvinner och på samma sätt letar väldigt många och till slut hittas hon och det visar sig vara ett otäckt mord. Det finns en utveckling som talar för att sorgens gemenskap är ett av de tillfällen när vi samlas och känner tillsammans, säger Ester Pollack.

När åtal nu väcks i Lisa Holm-fallet kommer mediebevakningen stegras igen. För första gången offentliggörs då vad utredarna tror har hänt i fallet.

– Det blir en serie, man kan följa upp. Ofta följer man ju rättsprocessen. Först upptäckten, så påbörjas jakten, och sedan rättsprocessens alla olika steg. Och det är ju upp till redaktionerna att vara varsamma och reflektera över vad man gör, säger Ester Pollack.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet