Foto: SVT

Bidrag för elcykel eldar på försäljningen

Publicerad

I budgeten för nästa år har regeringen föreslagit en rabatt vid köp av elcykel. Och trots att budgeten inte röstats igenom än har försäljningen tagit fart.

– Försäljningen i oktober har varit väldigt bra, ungefär som en bra månad under högsäsongen, säger Daniel Andersson som är butiksägare för Batbike elcyklar i Göteborg.

Även på butiken Ecoride i Göteborg märker man av samma trend.

– Det har inte blivt någon lågsäsong, den brukar börja för några veckor sedan. Och det tror jag har mycket med premien att göra, säger Pelle Sjödin, butiksansvarig på Ecoride i Göteborg.

Ska gälla retroaktivt

Regeringen har en uttalad ambition att få oss att cykla mer för miljö, folkhälsa och minskad trängsel i städerna. I budgetpropositionen föreslås ett bidrag på 25 procent eller max 10.000 kronor för den köper en elcykel eller elmoped. Budgeten har ännu inte röstats igenom, men gör den det, kommer bidraget att gälla retroaktivt från den 20 september.

– Kunderna tycker att det är fantastiskt. Men det är inte säkert att alla kunder som köpte elcykel innan 20 september är lika glada, säger Daniel Andersson på Batbike.

Försäljningen av elcyklar ökade kraftigt redan innan förslaget presenterades. Senaste statistiken från branschorganisationen Cykelbranschen visar på en femtioprocentig ökning på ett år.

LÄS MER: El ger skjuts åt cykelförsäljning

”Kommer bidra till folkhälsan”

Emelie Eliasson som själv funderar på att köpa elcykel tror att bidraget kommer få effekt.

– Det tror jag verkligen, som med alla reor och rabatter. Jag tycker att det är ett jättebra förslag. Jag tror verkligen att det kommer att bidra till folkhälsan.

Men alla hyllar inte förslaget. Inom bilistorganisationen Kungliga Automobilklubben är man positiv till elcyklar men hade hellre sett att pengar lades på utbildningar i trafiksäkerhet inom grundskolan.

– Kanske borde man ha valt att lägga de här resurserna på trafiksäkerhetsutbildning i stället. Marknaden för elcyklar har god fart av sig själv och behöver knappast något stöd. Däremot behövs det utbildning och jag hade väl önskat att politikerna hade mer fokus på det, säger Anders Ydstedt som är ordförande i expertrådet på Kungliga Automobilklubben.

LÄS MER: Eskilstuna lånar ut elcyklar till bilister

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer