Foto: SVT

Bilist försökte köra på polis – hoppade undan i sista sekund

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern försökte på tisdagskvällen köra på en polisman vid en kontroll i Stenungsund. Polisen hoppade undan i sista sekund.

– Han var tvungen att göra det för att klara sitt eget liv, säger Håkan Larsson jourhavande förundersökningsledare i Fyrbodal, till SVT Nyheter Väst.

Det var vid 17-tiden som polisen försökte stanna bilisten vid en rutinkontroll i Stenungsund. Men föraren ökade i stället farten och körde rakt mot polismannen, som hann hoppa undan i sista sekund.

– Det här visar vilken farlig arbetsmiljö mina kollegor har ute på fältet. De måste vara vakna och alerta. Nu gick det tack och lov bra den här gången och det känns otroligt skönt, säger Håkan Larsson.

Mannen stannade sin bil bara en bit ifrån poliskontrollen och sprang från platsen. Polisen sökte hela eftermiddagen och kvällen efter mannen med hundar och polishelikopter, utan framgång.

Inga fysiska skador

– Nu söker vi med hundpatruller och andra poliser på vissa ställen i Stenungsund. Bilen är tagen i beslag och ska genomgå en teknisk undersökning.

Hur mår de två poliser nu som var på platsen?

– Jag pratade med dem båda för en kvart sedan och de mår förhållandevis bra och de har inte fått några fysiska skador. Men det här kan ju sätta sig i skallen så man vet inte om de kommer att reagera på det här senare, säger Håkan Larsson.

Händelen rubriceras som försök till grov misshandel och brott mot trafikförordningen, där bilisten inte har stannat på polismans tecken.

Mannen hade vid 21.40-tiden på tisdagen ännu inte gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.