I Limmared oktober 2017 inträffade en av de olyckor där en bilmålvaktsbil varit inblandad. Foto: Joakim Eriksson

Bilmålvakters bilar inblandade i minst 15 gånger fler olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Bilmålvakters bilar är inblandade i betydligt fler trafikolyckor än andra. De körs på ett trafikfarligare sätt och dödsolyckor har sannolikt skett, enligt Trafikförsäkringsföreningen.

I oktober 2017 inträffade en allvarlig olycka på riksväg 27 vid Limmared, fyra mil utanför Borås. Fyra personer skadas, varav en får livshotande skador och förs med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Det är en av de olyckor där en bil ägd av en bilmålvakt är inblandad. Just i det här fallet av en 33-årig man skriven i Malmö som har 3878 bilar registrerade på sig. Olycksbilen var oförsäkrad, så klart, och kördes av tre unga män från Borås.

– Det vi kan konstatera är att när vi tittar på de 2500 personer som blivit klassificerade som bilmålvakter så är de i betydligt högre utsträckning än övriga oförsäkrade fordon inblandade i trafikolyckor, säger Mats Olausson, vd Trafikförsäkringsföreningen.

15 gånger fler olyckor

Trafikförsäkringsföreningen,TFF är ett samarbetsorgan för trafikförsäkringsbolagen i Sverige. Deras jobb är att försöka minska antalet oförsäkrade bilar i Sverige. I år har de arbetat med att identifiera personer som kan misstänkas vara bilmålvakter och sett hur många skador de är delaktiga i.

TFF definierar en bilmålvakt som någon som är skyldig TFF minst en halv miljon kronor i obetalda Trafikförsäkringsavgifter. I nuläget är det runt 2500 personer som med stor sannolikhet är bilmålvakter och inte betalar trafikförsäkringen.

Dessa personers olycksstatistik jämfördes med 2500 andra slumpvis utvalda personer som inte heller hade betalat trafikförsäkringen. Under perioden 2015-2017 hade bilmålvaktsbilarna 1306 anmälda skador jämfört med 88 skador i referensgruppen.

”Väldigt trafikfarligt”

Totalt sett är alltså oförsäkrade bilmålvaktsbilar inblandade i 15 gånger fler olyckor än andra oförsäkrade bilar.

– Det tyder på att de här fordonen framförs på ett väldigt osäkert och trafikfarligt sätt, säger Mats Olausson.

Då skall man betänka att jämförelsen är gjord mellan personer som inte försäkrar sina bilar – inte mellan bilmålvakter och folk som sköter sina betalningar.

Sannolikt dödsfall inblandade

Och när det gäller olyckor med personskador så är bilmålvaktsbilar inblandade i nästan tre gånger fler olyckor än andra oförsäkrade bilar, 33 jämfört med 13.

– Jag kan inte nu verifiera om det finns dödsfall inblandade. Det skulle jag nog säga att det är högst sannolikt att det är så, säger Mats Olausson, vd Trafikförsäkringsföreningen.

När det gäller olyckan i Limmared så klarade sig alla med livet i behåll. En anmälan om gjordes om misstänkt vårdslöshet i trafiken, drograttfylleri och ringa narkotikabrott, men ingen dömdes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilka är egentligen bilmålvakter och hur funkar det? SVT Nyheter Västs reporter Lars Wiklund förklarar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer