NEVS kommer inte längre använda sig av varumärket SAAB. Foto: NEVS

Biltillverkare kommer inte använda varumärket Saab

Uppdaterad
Publicerad

En epok går i graven – inga fler bilar under namnet Saab kommer att rulla ut ur Trollhättefabriken.

Det är biltillverkaren Nevs som meddelar i ett pressmeddelande att de inte längre kommer använda sig av varumärket Saab. I stället har Nevs beslutat att deras nya varumärke blir, kanske inte helt oväntat, NEVS. Första bilen med det nya namnet som produceras blir en elbil modell 9-3 som ska lanseras under 2017.

– Med all respekt för vår historia och vårt arv, vill vi bli erkända som oss själva, en hållbar leverantör av mobilitetslösningar som är fast besluten om att skapa en bättre miljö genom en fokuserad tillväxtplan med ett eget varumärke som en hörnsten, säger Mattias Bergman, vd Nevs, i ett pressmeddelande.

Långdragen fråga

Varumärkesfrågan har diskuteras ända sedan Nevs försattes i rekonstruktion för två år sedan. Det är försvarskoncernen Saab som har rättigheterna och som de sedan inte velat släppa ifrån sig.

Nevs plan är ett att sälja bilar över hela världen men fokus ligger just nu på Kina som blir den viktigast markanden de närmsta åren. Flera ramavtal har tecknats med olika samarbetsparters, bland annat med Panda New Energy gällande leverans av 150 000 elbilar och ytterligare 100 000 elfordon för transport och logistik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nevs

Mer i ämnet