Josefin Johansson och Marina Hult berättar varför de väljer att åka på en bilträff i pandemin. Foto: Helena Josefsson

Bilträff i Torp i Uddevall samlar hundratals – trots restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Bil efter bil rullade in på parkeringen vid Torp i Uddevalla. Trots pandemi och restriktioner lockade träffen på påskafton många. Arrangören räknade med omkring 500 bilar.

– Vi gör detta för att hålla bilkulturen vid liv, säger en av arrangörerna som kallas för Ibbe.

Att arrangera en större offentlig tillställning är förbjudet. Men många av de som kört till bilträffen anser att träffen inte är mer uppseendeväckande än att parkera utanför en större matbutik eller shoppingcenter en vanlig dag.

– Vi har åkt flera timmar, bilträffar är det bästa vi vet. Vi tycker det känns lugnt om alla känner sig friska, säger Marina Hult och Josefin Johansson från Kävlinge.

Marina Hult och Josefin Johansson har kommit till träffen från Kävlinge. Foto: SVT

Vid bilträffen i Lidköping förra helgen uppstod slagsmål och en polis skadades lindrigt vid ett gripande. Arrangemanget, som inte hade tillstånd, var så stökigt att kommunen beslutade inför påskhelgen att förbjuda motortrafik på flera större parkeringsplatser, men även motortrafik runt torget i Lidköping.

”Leker katt och råtta”

Under långfredagen flyttades därför den nya planerade bilträffen till Överby i Trollhättan. Polisen svarade med en stor insats och spärrade av och upprättade vägspärrar in till två större parkeringar och delar av träffen flyttade snabbt till Vänersborg istället. Under påskaftonen valde arrangörerna att hemlighålla platsen och bara någon timma före träffen offentliggjordes att det blev i Torp i Uddevalla.

– Vi gör detta för att hålla bilkulturen vid liv, säger en av arrangörerna som kallas för Ibbe. Foto: SVT

– Vi får leka katt och råtta med polisen, säger en av arrangörerna.

Arrangören räknar med hundratals bilar

Trots att platsen meddelades kort inpå hade omkring 100 bilar samlats på parkeringen vid 20-tiden på påskafton. Men arrangören räknar med att det är omkring 500 bilar som ska komma totalt.

Alfred och Charlie har åkt tio mil för att komma till träffen. Foto: SVT

– Det här visar att folk måste få ha kul också. Trots att det är pandemi. Intresset är mycket stort och vi lägger ansvaret på besökarna att hålla avstånd och sprita händerna, säger en av arrangörerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.