Biodlaren Per-Ola Hansson är orolig för att bina inte kommer att repa sig efter vandaliseringen. Foto: SVT

Biodlingar vandaliserades i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Bikupor står ofta ensligt och obevakade, och stölder och skadegörelse drabbar många biodlare. Nyligen utsattes tre bigårdar på olika platser i Göteborg samtidigt.

Söndersparkade kupor, stressade bin och lådor huller om buller mötte biodlarna i Slottskogen, Gatenhielmska parken i Majorna och Välen i Västra Frölunda.

Biodlaren Per-Ola Hansson. Foto: SVT

– Man blir så förbannad, rent ut sagt. Det är ett brott mot livet, säger Per-Ola Hansson, biodlare och ordförande i Västra Frölundas biodlarförening.

Binas yngel är mycket känsliga för temperatur och en trasig bikupa kan i värsta fall leda till att de dör. Per-Hansson hoppas att han och de andra drabbade biodlarna hann ställa bona till rätta i tid och att vandalismen inte får för stora konsekvenser.

– Men vi har inte hunnit titta till drottningarna, de kan ha blivit ihjälklämda, säger han.

Stölder av biokupor

Sedan larmen om de sjunkande antalet bin kom för runt tio år sedan har allt fler velat börja odla bin, både privatpersoner och restauranger. Biodling är helt enkelt trendigt och kurserna för nybörjare fylls snabbt. Antalet medlemmar i Göteborgs- och Bohusläns biodlardistrikt har ökat med hela 30 procent de senaste fem åren. Hela Västragötalandsregionen har uppemot 3000 anslutna biodlare.

Men något som också vekar öka, enligt Sveriges biodlares riksförbund (SBR), är stölderna.

– Jag har inga siffror på det, men känslan är att just stölderna ökar, medan vandaliseringen ligger mer eller mindre konstant, säger Monica Selling, förbundets ordförande.

I polisens statistik räknas stölder och vandalisering som skadegörelse, så det är svårt att få fram några siffror på omfattningen. Men eftersom det är något som oroar många biodlare har SBR inlett en egen kartläggning.

– Det är viktigt att få en bild av läget så att vi kan vidta åtgärder om det behövs, säger Björn Dahlbäck, styrelseledamot SBR.

Ett slag mot svenska matproduktionen

Att bli av med en bikupa innebär en ekominsk förlust för odlaren på i genomsnitt 5 000 kronor, inräknat arbetstid, kostnad för nya bin och uteblivna honungsintäkter. Men det är ändå det skadegörelsen i längden kan leda till – färre viktiga bin i naturen-som oroar Per Ola Hansson mest.

– De betyder så mycket för vår matproduktion, minst 25 procent kommer från binas pollinering. Men de som gör sådant här verkar inte förstå hur allvarligt det är, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.