Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biskopen om vaccinationsbevis i kyrkan: ”I strid med grundregeln” Foto: SVT

Biskopen om vaccinationsbevis i kyrkan: ”I strid med grundregeln”

Uppdaterad
Publicerad

Å ena sidan religionsfrihet och förbud mot att registrera besökares religion – å andra sidan förhindra att covid-19 sprids.

Svenska kyrkan ser problem med det nya vaccinationsbeviset som införs första december.

– Det är klart att det delvis är bekymmersamt för det handlar om integritet, säger Susanne Rappman, biskop i Göteborgs stift.

I klippet ovan utvecklar Susanne Rappmann vad hon tycker om de nya reglerna.

Från och med den första december behöver arrangörer av större sammankomster begära vaccinationsbevis från besökare. Det gäller när antalet besökare överstiger 100 personer. Arrangören kan också välja att vidta åtgärder för att begränsa smittan, exempelvis anvisa alla besökare en sittplats och se till att de håller ett avstånd på minst en meter från varandra. Då behövs inte något vaccinationsbevis.

Svenska kyrkan avstyrkte förslaget när det kom på remiss – men regeringen valde ändå att genomföra kravet på vaccinationsbevis.

Många sammankomster väntar

Nu när det snart är jul kommer kyrkan ordna många större sammankomster, som adventskonserter och gudstjänster. I första hand jobbar de med strikta restriktioner, för att undvika att behöva ta ID och begära vaccinationsbevis från besökare.

I en tidigare kommentar till SVT Nyheter skriver Lena Hallengren (S):

Jag kan förstå oron som trossamfunden känner. Men syftet med förslaget är att förhindra att ovaccinerade samlas i större grupper och riskera att drabbas av svår sjukdom och död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet