Den 160 kilos tunga björnen Nora har gjort sig omtyckt på sociala medier, efter att en video när hon ålar sig i spån har publicerats. Foto: Borås djurpark/Skärmdump

Björnhonan Noras stora förtjusning: Att åla sig

Publicerad

Den 160 kilos tunga björnen Nora har gjort sig omtyckt på sociala medier efter att en video när hon ålar sig i spån har publicerats.
– Att rulla runt så där är ingenting man gör om man är orolig eller ängslig för något. Hon lever livet, säger Dennis Ahlin, djurvårdare på Borås djurpark.

20-åriga björnhonan Nora älskar att åla sig i spån, det märks tydligt i ett klipp som djurparken har laddat upp på sitt Instagram-konto under fredagen, vilket Borås Tidning var först att rapportera om.

Enligt Borås djurpark själva, är Nora väldigt förtjust i spån och bredvid henne syns hennes unge som snarare fokuserar på morötterna som ligger gömda i högen.

– Just spån tycker björnarna är väldigt spännande. Ungarna har inte riktigt lärt sig det än. Det är förmodligen doften och konsistensen som gör att hon rullar sig i det, hon vill lukta spån. Hon tycker det är roligt och extremt skönt, säger Dennis Ahlin som är djurvårdare på Borås djurpark.

– Det här miljöberikar och aktiverar djuren och det gör vi för att få fram naturliga beteenden så att de får utlopp för det, vilket gör att björnarna mår bra.

160 kilo björn

Han berättar att det inte hör till vanligheterna att ha en hög med spån inne hos björnarna, och att de därför blir extra glada när de får in någonting nytt och annat till sig.

– Det här är en typ av berikning för djuren. Det finns olika typer av berikning och just spån är doftberikande och stocken som syns i videon berikar björnen genom att de får kämpa för att få fram något som man har gömt i stocken.

Enligt Dennis Ahlin är det tydligt hur glad och lycklig den 160 kilo tunga Nora är i videon.

– Hon ser väldigt fin ut i kroppen, och nu kommer hon att lägga på sig lite till inför vintern. Att rulla runt så där är ingenting man gör om man är orolig eller ängslig för något. Hon lever livet. Jag såg det här i verkligheten och kan berätta att det dessutom hängde en köttbit i en av träden, men hon valde att rulla sig i spån i stället. Det säger ganska mycket, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer