Foto: Ur Tullverkets förundersökning/TT

Black axe uppges ha tvingat in kvinnor i prostitution i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera personer i Göteborg som ingår i organisationen Black axe, men som inte kunnat knytas till den omfattande narkotikahandeln som nyligen avslöjats. Det uppger Tullkriminalen och en organisation mot människohandel för SVT Nyheter Väst. Flera kvinnor ska bland annat ha tvingats in i prostitution i Göteborg.

Organisationen Talita hjälper kvinnor att ta sig ur människohandel i Sverige. Nu uppger organisationen att man hjälpt flera kvinnor som tvingats prostituera sig, och sälja sex för den nigerianska maffialiknande organisationen Black axe.

– Vi vet att de har varit aktiva här. Skillnaden mellan dem och andra liknande nätverk från Nigeria är att Black axe är mer moderna i sitt arbetssätt. De använder teknologi för att undvika polis och de kan lagstiftningen och anpassar människohandeln efter den, säger Andrea, verksamhetschef för Talita i Göteborg.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med polisens avdelning för människohandel, som uppger att man den senaste tiden fokuserat mest på annan typ av människohandel än just prostitution, och att man därför inte känner till hur etablerat Black axe är i Göteborg.

”Vet inte vilken organisation de egentligen arbetar för”

Organisationen Talita vill inte uppge exakt hur många kvinnor man haft kontakt med som ska ha varit del av Black axe, men verksamhetschefen Andrea vill poängtera att mörkertalet kan vara stort.

– Det är väldigt få av kvinnorna från Nigeria som överhuvudtaget vågar prata om sina människohandlare. Och många är så långt ner i hierarkin att de inte vet vilken organisation de egentligen arbetar för, säger hon.

Enligt Black axe egen konstitution så är det förbjudet att säga att man tillhör organisationen.

Flera på fri fot

I den stora knarkhärvan där åklagare i veckan väckte åtal mot 15 personer fanns en rad personer med koppling till Black axe. Men nu uppger Tullkriminalenheten i Göteborg att organisationen fortfarande är verksam i Göteborg.

– Vi har belägg för att det finns personer boende i Göteborg som tillhör Black axe. Det är personer som styr och ställer och organiserar både narkotikasmugglingen och andra brott, säger Pär Eriksson, utredare vid Tullkriminalenheten i Göteborg.

SVT: Varför har de inte åtalats?

– Det gäller att kunna bevisa delaktigheten i de här brotten som vi gjort en förundersökning på, och där har vi inte kommit hela vägen fram.

Det är Tullverket som lett arbetet med den stora knarkhärvan, som därför fokuserat mest på just narkotikan. Polisen ska ha tagit emot uppgifter från Tullverket som kan leda till nya utredningar. Biträdande chef på Tullkriminalenheten i Göteborg, Gill Eriksson vill inte gå in på vilka uppgifter man lämnat vidare.

– Men det är alltid så att vi har möjlighet att lämna vidare uppgifter vi tycker är av intresse till polisen.

Våldsammare än vad som framkommit

Flera medier har under veckan publicerat uppgifter om att Black axe inte är särskilt våldsam i Sverige, utan att man istället ofta hotar med våld mot människors familjemedlemmar i Nigeria. Organisationen Talita uppger dock att kvinnor man hjälpt utsatts för allvarligt våld.

– En del har haft knivärr på kroppen, och varit utsatta för tortyr, säger Andrea och fortsätter:

– Något som gäller för de allra flesta kvinnor som vi tagit emot från Nigeria är att de fått en förbannelse över sig som gör dem väldigt rädda för att lämna människohandeln.

Började som studentförening

Black axe har blivit kända för att använda så kallad jujju, svart magi, för att tvinga människor till underkastelse. Men organisationen började som en studentförening vid Benin university i södra Nigeria på 70-talet. Tanken då var att främja svartas situation och kämpa för afrikanska folks frihet från nykolonianism. Men genom åren blev organisationen alltmer våldsam och har enligt uppgifter i nigerianska medier kopplats samman med en rad mord och andra våldsamma händelser i Nigeria.

Nu finns Black axe på många platser i världen och de har gjort sig kända för att ägna sig åt narkotikasmuggling, människohandel, bedrägerier och penningtvätt, enligt Tullkriminalenheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.