14 personer döms till fängelsestraff för synnerligen grov narkotikasmuggling. Foto: SVT/Tullverket

Hårda domar efter gigantisk narkotikahärva

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen föll domen mot de 15 personer som stått åtalade för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Samtliga utom en dömdes till långa fängelsestraff.

Domen från Göteborgs tingsrätt innebär att den person som inte får fängelse frias helt. Där anses inte bevisningen räcka. I de övriga fjorton fallen utdöms fängelsestraff på mellan tre och ett halvt år och nio och ett halvt år. De som inte är svenska medborgare, tolv personer, ska utvisas efter att straffen har avtjänats.

– När vi gjorde som flest tillslag under hösten 2018 fick vi höra från polisen i Stockholm att priserna på heroin fördubblades på gatan. Så tydligt har vi aldrig varit med om att vårt arbete har påverkat det som händer på gatan, berättade Gill Eriksson, biträdande chef på Tullkriminalenheten i Göteborg, för SVT Nyheter Väst i samband med rättegången.

Obekräftad koppling

Det var i oktober förra året som rättegången startade mot de 15 personer som stått åtalade för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

De tilltalade ska ha kopplingar till ett nigerianskt maffianätverk, Black Axe, enligt åklagaren. Black Axe är ett etablerat nigerianskt så kallat ”brödraskap”, en smugglarliga med stora likheter med den italienska maffian, kända för mycket våldsamma metoder.

Men rådmannen Anna Hannell säger i ett pressmeddelande att man inte funnit en sådan koppling:

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe.

Enligt åtalet ska de tilltalade ha hanterat 132 kilo kokain och heroin. Narkotikan ska sedan ha paketerats i Nederländerna för att sedan skickas till Göteborg och Stockholm för vidare försäljning. Det totala gatuvärdet ska ligga på ungefär 112 miljoner kronor.

Ej allvarlig psykisk störning

Två av de åtalade har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som blev klar i mitten av juli. Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket lider ingen av dessa två av någon allvarlig psykisk störning.

Bland bevismaterialet finns hemligt avlyssnade telefonsamtal, anteckningsböcker, anteckningar på kuvert, foton på vågar och bokföringen över drogförsäljningar, samt mängder av chattkonversationer som skett över mobiltelefon.

”Delar inte tingsrättens uppfattning”

Åklagarna hade yrkat på fängelse i 13–14 år för flera personer, men tingsrätten dömde som mest till fängelse i drygt nio år.

– Det vi redan nu har sett, efter en första genomgång av domen, är att vi inte delar tingsrättens uppfattning om straffvärdet för vissa av personerna. Sen måste vi också titta igenom rubriceringsdelen. Hur man rubricerar de olika gärningarna och också bevisvärderingar för vissa åtalspunkter, säger kammaråklagare Anna Svedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.