Bedragare uppger sig för att vara brandmän och tar sig in i folks hem på Tjörn. Arkivbild. Foto: TT

Bluffen på Tjörn: Falska brandmän knackar på hemma hos folk

Publicerad

Några personer i uniform som uppger sig för att vara brandpersonal går runt och knackar dörr på Tjörn för att sälja brandredskap. Nu varnar räddningstjänsten för att allt är en bluff.

Uniformerade män låtsades i förra veckan vara brandpersonal när de besökte människor i deras bostäder för en säkerhetskontroll. Bedragarnas mål var att sälja brandredskap till väldigt höga priser, det var Nyheter STO först att rapportera om.

– Det är en ren bluff, de utnyttjar människor, säger Carl-Ian Bissmark, förbundsdirektör för Södra Bohusläns Räddningstjänsförbund, och fortsätter:

– Det är jättetråkigt. De använder sig av vårt goda rykte och hittar på de här grejerna.

Säljer aldrig någonting

Han uppmanar alla i området att vidta försiktighet när någon ringer på dörren. Vid osäkerhet går det att ringa och kolla med räddningstjänsten direkt.

– Räddningtjänsten åker inte ut och knackar dörr på det sättet utan att vara föranmälda. Vi har alltid med oss en brandbil när vi åker ut och vi säljer absolut ingenting, vi ger bara råd, säger Carl-Ian Bissmark.

Liknande bedrägerier förr

Bedragarna på Tjörn ska ha försökt att sälja brandredskap såsom släckare till de boende, till väldigt höga priser. Räddningstjänsten har sett liknande typ av bluffverksamhet tidigare.

– Att sälja släckare har vi aldrig hållit på med och kommer aldrig att göra. För några år sedan åkte folk runt och försökte sälja brandredskap för 6 000-7 000 kronor och folk skrev på massa bindande avtal. Det är bara fusk. Alla som vill ha vår hjälp kan ringa oss och vi hjälper till med information gratis, säger Carl-Ian Bissmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.