Gunilla Håkansson, chefredaktör på tidningen Bohusläningen, har JO-anmält en medarbetare på Sotenäs kommun. Foto: Thomas Bennelind

Bohusläningen JO-anmäler anställd i Sotenäs

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Bohusläningen har JO-anmält en tjänsteman vid Sotenäs kommun. Detta efter att personen sagt att hen inte skulle släppa fram samtal från en specifik reporter på tidningen framöver i ett telefonsamtal till chedfredaktören.

Tjänstemannen på Sotenäs kommun har nu anmälts till justitieombudsmannen (JO), av Bohusläningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Gunilla Håkansson.

– Det är allvarligt ur ett demokratiskt perspektiv när tjänstemän tror att de kan välja vem som ska rapportera om kommunen, säger Gunilla Håkansson.

Tidigare politiskt aktiv

Tjänstemannen, som ringde upp både chefredaktören och nyhetchefen, hänvisade i samtalet till att reportern i fråga tidigare har haft ett politiskt engagemang, något som Gunilla Håkansson känner till.

– Han är inte politiskt aktiv medan han jobbar som journalist. Jag är säker på att han kan skilja på rollerna, säger hon.

Bohusläningen har varit i kontakt med kommunalrådet i kommunen, som inte ställde sig bakom uttalandet. Framöver ska chefredaktören och kommunalrådet ha ett möte.

– Det vi vill är att de inte ska kunna diktera vem som bevakar Sotenäs, säger Gunilla Håkansson.

SVT Nyheter har under torsdagen och fredagen sökt kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

Justitieombudsmannen (JO)

Visa

JO:s uppdrag är att granska myndigheterna. och att övervaka att den offentliga makten utövas i enlighet med lagar och regler.

Dessa granskar JO:

  • Statliga myndigheter
  • Kommunala och regionkommunala myndigheter, exempel
  • Tjänstemän vid statliga, kommunala och regionkommunala myndigheter
  • Andra som har anförtrotts myndighetsutövning (myndighetsutövning innebär en myndighets utövande av rätt att bestämma om en förmån, rättighet, skyldighet, disciplinär bestraffning eller något annat jämförbart förhållande).

Källa: JO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer