Foto: SVT

Bohusläns sista krigsfartyg går i pension

Uppdaterad
Publicerad

Efter 44 år i konungens tjänst är det dags för pension. Nu avvecklas flottans enda fartyg som har varit fast stationerat på västkusten.

– Det är tråkigt att hon ska försvinna såklart. Jag hade gärna gått ombord på ett modernare fartyg som ersatte henne, säger Roberth Granath, fartygschef på HMS Jägaren.

Den är utrustad med en kanon, två kulsprutor, minor och sjunkbomber. Med en besättning på 14 man har den har utgått från Skredsvik utanför Uddevalla och under 44 år patrullerat och övervakat den svenska territorialgränsen från Strömstad till Falsterbo. Det handlar om HMS Jägaren, den enda kvarvarande vedettbåten inom Försvarsmakten som varit fast stationerat på västkusten. Men nu är fartyget slitet och karriären över efter ett aktivt liv.

Vi har legat ute ungefär 80 dagar om året och skjuter ungefär 200 övningsskott med kanonen varje år, berättar Roberth Granath.

Främsta uppgiften att bevaka svenska gränsen

Under sitt liv har HMS Jägaren jagats av torpeder på övning och hjälpt till i sjöräddningsinsatser. Viktigast har dock varit att bevaka den svenska gränsen men exakt vad hon upplevt i skarpa lägen är inte helt offentligt.

– Det händer mycket saker utmed våra kuster, andra nationer som visar intresse och testar saker. Det har blivit många spännande möten som gemene svensk inte vet förekommer.

Det är lite tjuv- och rackarspel där ute?

– Så kanske man kan säga ja.

Men hur väl skulle HMS Jägaren stå sig i strid?

– Den är inte mycket att räkna med i strider med sjömålsrobotar men väl att räkna med i fredstider av försvarandet av vår territoriella integritet med att avvisa fartyg, säger Roberth Granath.

Vedettbåtar har Försvarsmakten haft sedan 30-talet, men nu försvinner alltså sista exemplaret från Västkusten och arbetsuppgifterna övertas av modernare fartyg som tillhör Amfibiekåren. Det är med viss besvikelse som fartygschefen ser att ännu ett krigsfartyg avvecklas och att allt färre fartyg inom den svenska marinen får mer att göra.

– Det innebär ju att det blir en fartygsenhet mindre och som försvarsanställd skulle jag ju såklart ha fler fartyg. Men någon har bestämt att vi ska ha ett visst antal fartyg och då får vi göra det bästa av det, säger Robert Granath.

Hoppas undvika skrotning

Vad som kommer hända med HMS Jägaren är inte helt klart. Förhoppningen är att den kan säljas och att skrotning kan undvikas. Oavsett lär den lämna ett tomrum efter sig i de bohuslänska skären.

– Det tror jag definitivt. Det är väldigt få här i Bohuslän som inte känner till henne och vi har lega förtöjda i många småstäder. Nu är det upp till våra efterträdare att också visa upp sig, säger Roberth Granath.

HMS Jägaren

HMS Jägaren har tillhört röjdykardivisionen inom Fjärde sjöstridsflottiljen och är baserad i Skredsvik utanför Uddevalla. Den är av typen vedettbåt, dvs mindre örlogsfartyg som Försvarsmakten använt sedan 1930-talet för patrullering.

Längd: 36,5 m

Bredd: 6,2 m

Djupgående: 2 m

Deplacement: 150 ton

Maxfart: Cirka 20 knop

Framdrivning: 2 x Cummings dieselmotorer om vardera 932 kW, som driver 2 stycken fasta propellrar

Beväpning: Fartyget är utrustat med en 40 mm allmålskanon samt kulsprutor för närförsvar. Fartyget har också möjlighet att lasta sjunkbomber och minor

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.