Bolaget Lighthouse Finance som ligger bakom den planerade laxodlingen i Sotenäs har flera gånger varnats av norska bolagsverket för slarv med bokföringen. Foto: SVT/TT

Bolag bakom laxodlingen i Sotenäs varnades för slarv med bokföringen

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Lighthouse Finance, som är inblandade i satsningen på den omdebatterade laxodlingen i Sotenäs har blivit varnade flera gånger av norska bolagsverket för att slarva med bokföring och redovisning. Dessutom har bolaget gett ett olovligt lån till en aktieägare.

– Vi bokförde det som ett lån, men det var fel, säger Roy Høiås, vd Lighthouse Finance.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om att en ledamot i bolaget Quality Salmon, som bildades för att driva laxodlingsprojektet, har varit inblandad i en stor konkurshärva och haft en skatteskuld på över tio miljoner kronor. Frontmannen för bolaget, Roy Høiås, är nu i blåsväder.

Han driver nämligen ett annat bolag, Lighthouse Finance, som var det bolag som kontaktade Sotenäs kommun från början och sålde in planerna på laxodlingen. Lighthouse Finance har varslats om tvångsupplösning tre gånger av norska bolagsverket, vilket innebär att de varnats för att slarva med bokföring och redovisning, rapporterar P4 Väst. Senaste varningen fick de 2019.

Dessutom har de gett en aktieägare ett lån på 750 000 kronor för att betala av en privat skuld. Ett lån som beskrivits som olovligt.

Byte av revisorer bakom missar med bokföringen

Roy Høiås tycker däremot att uppgifterna är uppseendeväckande. När det gäller varsel om tvångsupplösning så är det något som går ut automatiskt om man är för sen med att lämna in sina räkenskaper till bolagsverket, vilket han medger har hänt.

– Det har berott på att vi har bytt revisor vid flera tillfällen. Det är externa revisorer där vi köper in tjänsten. Första gången bytte vi för att de satt i Trondheim och vi i Oslo, sedan dess har vi behövt att byta igen eftersom vårt bolag har expanderat till ett globalt bolag. Då behövde vi en revisor som klarade av det, säger han och fortsätter:

– Varje gång en ny revisor går in i ett företag, så behöver de göra en grundlig genomgång och de har inte hunnit skicka in bokföring till norska bolagsverket i tid, helt enkelt.

Upptäckte själva missen

När det gäller lånet som betalades ut till en aktieägare, medger Roy Høiås att det har blivit fel i bokföringen, men att det rättades till direkt.

– Det handlade inte om ett lån. Det var en återbetalning till en aktieägare som hade lagt ut pengar för bolagets räkning. Vi bokförde det som lån, men det var fel och när vår revisor upptäckte det så rättade vi till det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer