Arkivbild. Foto: TT

Bolag i Tanum får DO-kritik för åldersdiskriminering

Publicerad

Ett bolag i Tanum som sökt säljare och angett ett visst ålderspann i sina annonser får kritik av DO för åldersdiskriminering. Bolagets förklaring är att man bland annat ville ”uppmuntra yngre sökande och få dem att inte vara rädda för att söka tjänsten”.

Den sökande till tjänsten ska vara max 35 år gammal. Så uttryckte sig ett teknikbolag i Tanum när de utannonserade en tjänst för en position som säljare till ett kontor i annat land.

Detta faller inte i god jord hos Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu väljer att kritisera bolaget för åldersdiskriminering. I samband med den aktuella anmälan uppmärksammade DO att bolaget även annonserade efter säljare i Sverige med kriteriet att de sökande ska vara mellan 25- 33 år.

– Det har varit ett misstag från vår sida. Rätt person har inte fått godkänna annonsen, säger den ansvarige chefen på bolaget.

Ville uppmuntra yngre

Den som anmälde bolaget var en 57-åring som inte fick försäljarjobbet utomlands, och ett av skälen till beslutet angavs vara hans ålder.

Enligt bolagets svar till DO var den 57-årige mannen överkvalificerad för tjänsten, och att man satt upp åldersramarna för att ”uppmuntra yngre sökande och få dem att inte vara rädda för att söka tjänsten”.

– Vi har en tendens att få många sökande som är väldigt välerfarna och äldre, och vi som ett nytt uppåtgående företag har svårt att erbjuda de lönerna, säger den ansvarige chefen.

Bolaget uppger även att innehållet i annonsen till tjänsten var felaktig och att bolaget aldrig har ställt något ålderskrav för tjänsten. Formuleringen har tagits bort ur annonsen, där rekrytering fortfarande pågår.

”Olycklig formulering”

Annonsen där de sökande skulle vara 25-33 år var olyckligt formulerad enligt bolaget, men syftet har varit att attrahera sökande med rätt erfarenhets- och kompetensnivå.

DO bedömer att bolaget brutit mot förbudet mot direkt diskriminering i samband med ålder i fallet med annonsen till tjänsten utomlands, men kan inte finna stöd för att 57-åringen som inte fått jobbet faktiskt blivit diskriminerad.

– Vi tar DO:s kritik på allvar och vi ska inte göra på detta sätt. Vi gjorde ett misstag och det kommer vi inte göra igen, säger den ansvarige chefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.