Polisen har inte lyckats finna någon misstänkt. Foto: NG Bild/Niklas Göransson

Bombutredningar i Borås läggs ned: ”Inga fler trådar att dra i”

Publicerad

På kort tid small det på två ställen i centrala Borås. Efter sprängningarna i september har polisen inte lyckats hitta någon misstänkt. Nu är utredningarna på väg att läggas ned.

– Vi har inga fler trådar att dra i, säger förundersökningsledare Mats Axelsson.

Det var i september strax före midnatt som polisen larmades till byggnaden där Borås Tidning har sina lokaler. Vid en av entréerna hade det smällt en bomb.

Polisens utredning visar att det rörde sig om en så kallad termosbomb.

– Det blir en splitterverkan när ståltermosen sprängs. Sedan var inte kraften på explosionen så stor. Det var några glasrutor som gick sönder. Men det är ju allvarligt när den placeras på ett publikt område, säger förundersökningsledare Mats Axelsson.

Ytterligare en bomb hittades

Vid huset var två likadana bomber placerade. Men bara den ena av bomberna exploderade.

Mats Axelsson. Foto: Privat

– Varför den andra inte gjorde det är svårt att säga. Men det kan mycket väl vara så att stubinen inte riktigt varit funktionsduglig, säger Mats Axelsson.

Tidigare explosion

Även natten före small det i Borås. Då skedde det vid Sturegatan och då handlade det enligt polisen om en banger, en större form av fyrverkipjäs.

Polisen tog ett samlat grepp när de utredde de båda spräningarna. Nu är utredningarna på väg att läggas ned. Något som Borås Tidning var först att rapportera om.

Olika typer av sprängningar

Om det finns något samband mellan sprängningarna är ännu oklart.

– Det som talar emot är att det använts två olika material vid sprängningarna, en inköpt banger och en egentillverkad sak. Det som talar för är att det är hyfsat nära geografiskt och hyfsat nära i tid. Vi har varken kunnat fastslå eller avslå om det finns ett samband. Men vi har ändå utrett det tillsammans för att inte missa något.

Hör förundersökningsledaren Mats Axelsson i klippet ovan om varför utredningarna läggs ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.