Boplats: Kötiden kommer att bli längre

Publicerad

Den genomsnittliga kötiden för att få ett förstahandskontrakt i Göteborg genom Boplats är idag 6,5 år. Av totalt 7170 lägenheter som de i dagsläget förmedlar per år så riskerar nästan hälften att försvinna genom de privata hyresvärdarnas uttåg.

I dagsläget söker ungefär 80 000 personer bostäder aktivt via Boplats hemsida. Men eftersom nya regler kommer att tvinga de privata hyresvärdarna att följa kötiden vid val av hyresgäst så har 9 av 10 privata hyresvärdar meddelat att de kommer att dra sig ur Boplats och starta en egen bostadsförmedling istället.

– Vi vill ju helst av allt att alla de privata hyresvärdarna stannar hos oss eftersom vi har en lång erfarenhet av bostadsmarknaden i Göteborg, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats.

Maria Meyer-Martins, vd för Boplats

Bästa tipset: Hitta bostad utanför Göteborg

Maria Meyer-Martins menar att om de privata hyresvärdarna kommer att sluta upplåta sina lägenheter till Boplats så kommer kötiden att öka för alla dem som söker bostad genom Boplats.

– Det byggs mycket nytt både i Göteborg och utanför, så om man inte har så lång kötid och är i behov av ett förstahandskontrakt så är nog mitt bästa tips att söka sig utanför staden, säger hon.

Avgiften kommer att höjas

I dagsläget är årsavgiften för att stå i Boplats bostadskö 100 kronor per år. Men eftersom Boplats nu ska omvandlas till en kommunal bostadsförmedling så kommer ny personal att anställas.

– Det finns ett förslag på att avgiften kommer att landa på ungefär 300 kronor per år, men det är inget som är säkert än, säger Maria Meyer-Martins.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer