Visionsbild av Sobacken Foto: Borås Energi och Miljö AB

Borås-anläggning kan bli halv miljard dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Borås nya kraftvärme- och avloppsreningsverk beräknas bli en halv miljard dyrare än beräknat.

– Det är en allvarlig situation, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Planeringen för det nya kraftvärmeverket och avloppsreningsverket Sobacken i Borås har pågått i 15 års tid, men beslutet fattades i november 2014. Prislappen har successivt blivit högre för att till slut landa på 3,2 miljarder.

Men trots att man räknade med en 10 procentig höjning på grund av oförutsedda kostnader räckte alltså det inte till. Istället behövs cirka 500 miljoner till för att slutföra bygget, enligt Borås Energi och Miljö AB.

– Det är en allvarlig situation. Det är nödvändigt att Borås Energi och Miljö nu gör allt för att minimera kostnaderna, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Nästan alla upphandlingar överklagade

Projektet är halvägs klart och när prognosen för de fortsatta kostnaderna för projektet är klar visar det sig alltså att man har underbudgeterat med ungefär en halv miljard.

– Med facit i hand så skulle vi ha haft en större post för oförutsedda kostnader, säger Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och Miljö.

Enligt Holmberg har projektet bland annat blivit dyrare på grund av att överförningsledningarna har fått dras om flera gånger. En annan förklaring är att nästan alla upphandlingar blivit överklagade.

– Det här har inte inträffat än, utan vi ansöker om en utökad investeringsram, och vi kommer göra allt vi kan för att pressa tillbaka kostnaderna, säger Jonas Holmberg.

Kostnaderna hamnar på kunderna

Anläggningen finansieras genom Borås Stad och internbanken, och den ökade kostnaderna kommer i slutändan att hamna på kunderna.

– Skulle det i slutändan bli en utökad kostnad så kommer det hamna på VA-kunderna, säger Jonas Holmberg.

Skulle kostnadsökningen bli 500 miljoner kronor kan det innebära att VA-taxorna stiger med 6 procent, skriver Borås Tidning.

– Hur detta ska genomföras vet vi inte ännu, om det blir en engångskostnad eller om det ska slås ut på längre sikt, säger Eva Théen Johansson, till BT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.