Arkivbild. Till höger vd:n Bo Kjellson. Foto: SVT

Facket larmar: Mögel i lejonburen och allvarliga säkerhetsbrister

Uppdaterad
Publicerad

Mögel, dålig ventilation och säkerhetsrisker både för anställda och besökare. Det är några av de brister på Borås djurpark som facket har anmält till Arbetsmiljöverket.

– Vi har inte fått något gehör eller någon respons, säger Christine Wester, regionalt skyddsombud.

Det var i våras som de fackligt anslutna på djurparken bad om ett möte för att lyfta problem i arbetsmiljön. De menade att djurparkens egen arbetsmiljöpolicy inte efterföljdes, och att det var viktigt att gå så kallade skyddsronder på arbetsplatsen. Något som hade skjutits upp. När skyddsronderna senare genomfördes upptäcktes ett antal brister i säkerheten och arbetsmiljön.

Trasig ventilation inne hos björnarna

Bland annat fanns det mögel i lejonhusets källare, ventilationen inne hos björnarna var ur funktion, och anställda påtalade att besökare lätt kunde nå fram till tigrarnas galler. Skyddsombudet menar att bristerna inte har åtgärdats i tid, och att anmälningar om tillbud har blivit liggande i upp till ett halvår utan att någon uppföljning gjorts.

– Vi vill arbeta för en god arbetsmiljö, men vi har inte fått något gehör eller någon respons. Därför har vi anmält det här till Arbetsmiljöverket och sen får de göra en bedömning om vad som kan göras, säger Christine Wester, regionalt skyddsombud.

VD:n delar inte fackets bild

Borås djurparks VD Bo Kjelsson delar inte bilden som målas upp av facket.

– Vi har inte riktigt en samsyn på det. Vi arbetar kontinuerligt med de här frågorna, och det har vi gjort i många år. När det framkommer brister så görs en åtgärdslista, och skulle det finnas brister som äventyrar människors hälsa så åtgärdas det direkt.

Parterna överens i vissa frågor

Bo Kjellsson menar dock att de båda parterna är överens om vissa saker som kommit upp under skyddsronderna.

– Det finns givetvis saker som påtalats som vi är helt överens om, och som vi har tagit tag i. Saker kan alltid bli bättre. Vi tar de här frågorna på stort allvar, det här ska självklart vara en säker arbetsplats och en säker plats för besökare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.