Borås bandy satsar på seriorlag – efter lång väntan på konstis Foto: SVT/TT

Borås får sin första bandyplan

Uppdaterad
Publicerad

Borås får sin första konstgjorda bandyis. Nu växlar Borås bandy upp – satsar på seniorlag redan till nästa säsong.

– Läge att titta på seniorverksamhet för dam och herr, säger klubbens initiativtagare Klas Ström.

Det är länge sedan Borås kunde titulera sig som en bandystad. Men till vintern ska staden få sin första konstgjorda bandyis någonsin – efter flera år av ihärdigt arbete från Klas Ström och Borås bandy.

Det är en utav världens vackraste sporter och det blir jättehärligt när den här isytan ligger sen, säger han.

Han är en eldsjäl och själva motorn i Borås bandy. En klubb som fick liv 2012, efter att bandyrörelsen i Borås legat i dvala sedan slutet av 90-talet.

Till en början valde klubben att satsa på ungdomslag och skridskoskola för barn. Och för två år sedan drev man också ett integrationsprojekt tillsammans med somaliska ungdomar.

LÄS MER: Somaliska barn spelar bandy

– Det har varit en medveten grej från början, att man skulle starta med de yngsta och inte gå in på juniorer eller seniorer. Ska vi bygga någonting så är det för framtiden och en verksamhet som är hållbar, säger Klas Ström.

15 miljoner på isbana

Nyligen tog fritids- och kulturnämnden i Borås beslut om att lägga 15 miljoner kronor av budgeten på en ny is i Borås.

Det är planerat att bli en konstgjord utomhusis, i bandystorlek, som ska ligga på Bodavallen – på grusplanen jämte Bodaskolan.

Kommunens incitament är främst att möjliggöra skridskoåkning för allmänheten och skapa mer istid. Det har länge varit väldigt trångt i Borås ishall.

LÄS MER: Konståkningsklubb missnöjd med istider

Och i och med den kommande isplanen ser Borås bandy ett tillfälle att utveckla klubben ännu ett steg. Siktet är inställt på ett seniorbandylag redan till säsongen 2018-2019.

– Nu är det kanske läge att titta på seniorverksamhet för dam och herr. Sen får vi se om vi får igång båda och när vi får igång det, säger Klas Ström.

Svenska bandyförbundet intresserade

Nyligen kom till och med Svenska bandyförbundet på besök med anledning av den isbanan. Det är trots allt ganska ovanligt med en ny bandyplan i de här trakterna. 

– Det är klart att det finns ingen jättetradition av bandy i Borås, det som har funnits har väl tvättats bort med åren, men jag måste säga att vi ser det här som väldigt positivt, säger Stig Bertilsson, ordförande i Svenska bandyförbundet.

Han och hans kollegor var på plats i Borås för att se vad de kunde göra för att Borås bandy ska få en bra start när isen väl är spolad.

– Det är faktiskt en stor sak. Inte bara för bandyn utan för alla som vill åka skridskor, säger Stig Bertilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.