Foto: Fredrik Sandberg /TT

Borås hemtjänst slipper städa under värmebölja

Publicerad

Borås kommun har tagit beslut att hemtjänsten inte ska städa nästa vecka. Anledningen är att det är för varmt.

På grund av värmen har Borås kommun tagit beslut att hemtjänsten inte ska behöva städa, vilket Borås Tidning var först att rapportera om.

Arbetsuppgiften upphör från och med måndag nästa vecka och gäller en vecka, enligt Annika Andersson, chef för vård- och äldreförvaltningen.

– Vi tog beslutet i går eftersom värmen verkar fortsätta hålla i sig enligt prognosen. Dels gör vi det för att prioritera brukarnas verkliga behov nu när det är varmt och dels handlar det om personalens arbetsmiljö. Baserat på egen upplevelse så är det bedrövligt att arbeta i den här värmen helt enkelt, säger Annika Andersson till SVT Nyheter Väst.

Hälften av personalstyrkan

Totalt har hemtjänsten ungefär 900 brukare som har beviljats städinsats. Städningen utförs var tredje vecka och varje medarbetare har tre till fyra städ i veckan.

– Nu på sommaren är vi dessutom ungefär hälften av personalstyrkan – och det finns ingen mer personal att tillgå. Vi hade gärna anställt fler men det finns inga undersköterskor som står och knackar på dörren direkt.

Tar nytt beslut om en vecka

Men även om brukarna inte kommer att få städat nästa vecka så kommer de ändå få besök, och det kommer de inte att debiteras för.

– Vi kommer att göra tillsyn de tider som de har städ och sedan fördela tiden där den behövs som bäst. Vi kommer inte att ta betalt för tillsynen och de debiteras inte för den uteblivna städningen.

Hur har personalen tagit emot beskedet?

– Jag har inte pratat med dem direkt men vad jag förstått genom kommunal så har de varit väldigt positiva.

Om en vecka kommer nytt beslut om städning att tas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer