Nu vill Borås stad vill öka valdeltagandet – genom utbildning. ”Din röst är precis lika viktig som statsministerns”, äger Daniella Norrgård, utvecklingledare vid Borås stad. Foto: TT/Privat

Borås stad vill öka valdeltagandet – genom utbildning

Publicerad

Genom utbildning vill Borås stad öka valdeltagandet. Förra året var valdeltagandet 50 procent i några områden av Borås stad och snittet i staden var totalt 82 procent.

– Utbildningen bygger på en känsla av sammanhang: att individen känner en begriplighet och förstår varför man ska rösta, säger Daniella Norrgård, utvecklingledare vid Borås stad.

Vid valet 2002, för 16 år sedan, var valdeltagandet i Borås stad 78 procent. För fyra år sedan hade valdeltagandet ökat till 82 procent.

Nu hoppas staden på en ännu högre höjning från föregående valår – därför utbildar de boråsare för att öka kunskapen och förståelsen kring att rösta.

Vissa områden i Borås hade förra valåret ett valdeltagande på bara 50 procent. Men vad detta beror på är svårt att svara på, enligt Daniella Norrgård, utvecklingledare vid Borås stad.

– Vi kan inte spekulera i vad det beror på, men vi vet att när individer är delaktiga i samhället så mår de bra. Utbildningen bygger på en känsla av sammanhang: att individen känner en begriplighet och förstår varför man ska rösta, att man känner en meningsfullhet, att man förstår att ens egen röst påverkar och styr samhället, säger Daniella Norrgård.

De områden som hade lägst valdeltagande 2014 var Hulta, Hässleholmen, Kristineberg, Norrby och Sjöbo.

”Lika viktig som statsministerns”

Staden har genomfört tre utbildningstillfällen som har varit välbesökta, enligt Daniella Norrgård. Utbildningen innehåller också praktisk information som hur en röstsedel och röstlokal ser ut.

– Många kanske vet hur man röstar men inte vet varför och tänker att deras röst inte gör skillnad, säger Daniella Norrgård och fortsätter:

– Din åsikt är viktig. Det är vi tillsammans som styr samhället. Vi gör det här för att väcka engagemanget. Din röst är precis lika viktig som statsministerns.

Hon betonar vikten av att rösta, även om det skulle vara en blank röst.

– Vi ser det som att du kanske är osäker på vad du ska rösta på. Men röstar du blankt har du kommit en bit och du gör en aktiv åtgärd, då kanske du har tagit fler steg och tagit ställning inför nästa val, säger hon.

Utbildningen är politiskt obunden, vilket innebär att de som håller i utbildningen hänvisar frågor om enskilda partiers åsikter direkt till partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.