– Det är det största som Borås stad gjort historiskt, säger Daniel Göök. Foto: SVT

Nu skjuter enorma lagerlokaler upp på Viared Västra

Publicerad

Först sprängdes berget. Sedan jämnades marken till. Nu skjuter enorma lagerlokaler upp på Viared Västra utanför Borås.

– Det är en stor satsning för Borås, men vi får mycket tillbaka också, säger Daniel Göök, etableringsansvarig på Näringslivsenheten i Borås stad.

Totalt handlar det om 90 hektar industrimark som tas fram och bearbetas. Kostnaden för kommunen landar på cirka 320 miljoner kronor.

– Det är det största som Borås stad gjort historiskt, säger Daniel Göök.

När marken är färdig säljs den. Tanken är att det ska sluta på ett överskott för kommunen. I slutet på maj hade kommunen sålt mark för 280 miljoner kronor. Då fanns runt 25-30 hektar mark kvar att sälja.

1500 arbetstillfällen

För kommunen så innebär Viared Västra också fler jobb.

– Vi har ju tillväxt på närmare 1 500 arbetstillfällen nu som har tillkommit. När företag etablerar sig här så kanske man släpper någon fastighet någon annanstans i staden. Då är det andra företag som kan komma in där. Det blir en snöbollseffekt som gynnar många verksamheter, säger Daniel Göök.

Logistikboom

Det senaste åren har det byggts mycket logistikbyggnader i Borås. Under 2017-2018 så har det enligt kommunen tillkommit totalt 130 000 kvadratmeter.

Och det är mycket logistikfastigheter som byggs på Viared Västra. Det handlar om företag som behöver ytor för centrallager, enligt Daniel Göök.

– Vi ligger i ett fantastiskt stråk, mellan Göteborg och Jönköping och vidare upp mot Stockholm, säger han.

700 meter långt lager

Adritro Logistics, Ellos Group och Speed Group är några av företagen med stora lager på Viared Västra. Störst blir Speed Groups jättelager. Deras byggnad sträcker sig 700 meter längs med riksväg 40. Jan Krepp är vd för Speed Group och han tror på ännu mer logistik i Borås framöver.

– E-handeln ökar och i stort sett exploderar. Det är viktigt att vara placerad i centrala punkter nära kundgruppen, säger han.

För kommunen återstår ännu arbete på Viared Västra. Först 2025 räknar man att vara klar med det sista av bergtäkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.