Det går ofta att se hur hela Sverige kommer att rösta genom att titta på hur Borås röstar. Foto: TT

Borås vägvisare även i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Det vedertagna uttrycket ”som Borås röstar, röstar Sverige” verkar gälla även när det kommer till EU-val.

Västgötarna lyckas nämligen pricka samtliga partiers riksresultat, med en felmarginal på som mest 2,2 procentenheter för Socialdemokraterna. Tidigare har Borås demografiska uppbyggnad framhävts som anledning till valfenomenet. Boråsarna verkar vara som ”Svensson” är mest helt enkelt.

Olika färg

På andra håll i landet är partifärgerna mer genomträngande. En titt på Socialdemokraterna och Vänstern visar att det enligt det preliminära valresultatet går att måla hela ”norra” Sverige med röd färg. Om man använder en ganska bred pensel. Värmländska Munkfors var Socialdemokraternas bästa kommun, Pajala Vänsterpartiets bästa.

På liknande sätt kan man doppa en bred pensel med SD:s blåsippefärg och täcka väldigt stora delar av Skåne. Nio av partiets tio bästa kommuner var skånska.

Tydlig bild

I landets större städer är trenden också tydlig. Där har Moderaterna och Liberalerna sina fästen, men också Miljöpartiet hade sina bästa kommuner i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund.

Sverigedemokraterna är, enligt det preliminära resultatet, enda parti som går framåt även i sina ”sämsta” kommuner. Det skiljer rejält mellan toppkommunen Bjuv, 37,9 procent, och Umeå i botten, 7 procent, men även i Umeå gick partiet framåt – med 2,6 procentenheter.

Stor skillnad

Enligt det preliminära resultatet tycks öländska Mörbylånga kamma hem deltagartrofén som kommunen där flest röstade. Valdeltagandet där var 70,5 procent, en uppgång med 19,8 procentenheter.

I botten stod Haparanda för ett bättre EU-val rent deltagarmässigt än förra gången, upp med 2,3 procentenheter – men det hjälpte inte för att undvika sistaplatsen. Kommunen hade bara ett valdeltagande på 34 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.